Gula blad på tomatplantor

Hej! Jag har odlat tomater i många år och för första gången är jag lite konfunderad. Plantorna bär massa frukt men bladen har gulnat otroligt mycket.

När de planterades i den stora låda jag har fick de mycket kogödsel, sedan har de under sommaren fått grönsaksgödsel och även benmjöl.
Vatten har de fått ungefär om tidigare år, men det har ju också regnat väldigt mycket. När solen är framme får du mycket sol.
Vad kan vara fel? Jag ger dem inte näring regelbundet direkt... Vilket gödning rekommenderar ni?

/Lina

Kommentarer

 • Hej Lisa!
  Det är verkligen ingen lätt sommar för tomatplantor (och andra värmeälskande växter). Det låter inte som att bladfärger på dina plantor beror på näringsbrist, så då skulle jag nog tro att det har med temperaturen att göra. Vi har ju redan sedan flera veckor haft mycket låga nattemperaturer (tomater trivs bäst vid runt 20-25 grader). De kommer säkert att fortsätta växa på sig och ge skörd. Ofta är det bara de nedersta bladen som blir dåliga och då kan man ju helt enkelt klippa bort dessa. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack! Men OM jag kanske ska testa att ge mer näring - vad rekommenderar du då?
  Lisa
 • Hej!
  Hönsgödsel brukar ge snabb effekt och kan gärna användas som ett komplement till kogödseln. Har du möjlighet att göra tex nässelvatten eller annat ogräsvatten så funkar det också bra.
  Sedan finns det också flera sjukdomar som drabbar tomat, så om det inte hjälper med gödning så kan man misstänka att de drabbats av någon sjukdom.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.