Guldpalm i kruka, inomhus

Hej,
Jag skulle behöva lite råd från er.
Min sambo och jag köpte fem stora Guldpalmer i november, två placerades i vårt kontor och tre placerades i vårt vardagsrum.
Vi bytte jord i samband med att vi köpte dem och lade på grus på toppen av jordlagret för att förhindra mögelsporer då jag är känslig mot mögel.

I början av juli började det att växa gula svampar i jorden, stora som matsvampar, på de tre Guldpalmerna i vardagsrummet. När vi lyfte på gruset var där fullt av små svampar. Så vi bytte jord omedelbart.

Guldpalmerna i kontoret verkade klara sig. Men igår när vi kom hem från en weekendresa var det även gula svampar i Guldpalmerna i kontoret.
Vi har frågat våra föräldrar och andra släktingar som aldrig har hört talas om detta.
Vad beror detta på tror ni? 
Och vad kan vi vidta för åtgärder för att slippa få svampar i framtiden i våra Guldpalmer?
Finns det en risk att svampen även spridit sig till växten eller rötterna (vi kan inte se några svampar på rötterna eller bladen)?

Vi älskar våra palmer….men om vi inte hittar någon åtgärd så behöver vi slänga ut dem tyvärr eftersom min hälsa har försämrats senaste månaderna, men huvudvärk och energi kom tillbaka direkt den veckan vi placerade växterna utomhus.
Hur ofta rekommenderar ni att vi vattnar Guldpalmerna?  Vi har vattnat dem cirka var tredje dag nu på sommaren och har väl vattnat 1 gång i veckan på vintern.

Vi har även andra stora växter i lägenheten, Fredskalla och Gullranka, men ingen av dessa har fått svamp och vi bytte jorden ungefär samtidigt i november och vi vattnar dem med ungefär samma intervall sommar- och vintertid.

Tack på förhand!
adrine

Kommentarer


  • Hej Adrine!

    Då blomjord till största delen består av torvmull som bryts utomhus från tidigare torvmossar så händer det ibland att det följer med sporer eller mycel från olika svampar. Oftast så är det inget man märker, men ibland kan de utvecklas till större svampar, så som du beskriver. Svampen har därför sannolikt funnits med i jorden - antingen redan från odlaren eller från det att du planterade om dina plantor.

    Även om svampen sannolikt inte kommer att skada dina plantor så kan det ju vara skönt att bli av med den. Det bästa sättet är sannolikt att plantera om dina palmer. Försök få bort så mycket som möjligt av den gamla jorden och ersätt med nyinköpt blomjord. Svampmycelet kan såklart ha "trasslat in sig" bland plantornas rötter och kan med tiden eventuellt återkomma, men då får man plocka bort dem så snart de visar sig, alternativt försöka byta jorden igen.

    Att ange några exakta intervall för vattningen är inte möjligt, då det är så många olika faktorer som spelar in - och som dessutom varierar under året. Det viktiga är att jorden hinner torka upp lätt mellan vattningarna. Man får helt enkelt sticka ned ett finger i jorden och känna efter.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Hej Johan,

    Tack så mycket för ditt svar.

    En snabb följdfråga.
    Då vi planterade om våra andra växter, fredskallan och gullrankorna, samtidigt med samma jord och dessa inte utvecklat några svampar - tror du det finns en möjlighet att palmerna kanske haft något som gjort att det växt ut svampar på just bara palmerna och inte på några andra växter?

    Tack på förhand!

    adrine
  • Hej igen!

    Då antar jag att svampen fanns med i jorden hos palmerna redan när de köptes, men har visat sig först senare. Om svampen hade kommit med den nya jorden när de planterades om borde de ha visat sig hos alla växter - oavsett art.

    Trevlig helg!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.