Till senaste kommentaren

Varför får guldpalmen bruna blad?

Min guldpalm har fått bruna, torra blad. Vad ska jag göra? Och varför har det blivit så?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Fula blad blir tyvärr aldrig fina igen på guldpalmen, så klipp bort de som ser sämst ut. Tillräckligt med ljus, samt jämn vattning, där den får torka upp lätt mellan vattningarna, brukar hjälpa. Under hösten och vintern när det är torr luft inomhus och det är ganska mörkt så blir de ofta lite fula i topparna. Se till att den står nära ett ljust fönster eller får en extra växtbelysning över sig för att få den att klara vinterhalvåret bättre.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag har haft tre palmer.. en yucca-palm, en kanariepalm och en guldpalm. Dom två första har dött. Guldpalmen lever fortfarande men verkar vara påväg att dö. Blad och strån blir bruna och torra. Jag har fått klippa bort jättemånga blad med strån så den är inte så snygg längre. Jag har läst om alla palmer och har sen försökt att sköta om dom på det sätt som man ska. Guldpalmen tex har jag vattnat med vatten som har fått stå ett tag. Och jag vattnar den när jag tycker att jorden verkar ha torkat upp något. Blöter upp jorden ordenligt. Har även gett den krukväxtnäring, men kanske inte har blivit tillräckligt ofta. -Det kan vara 2 gånger den har fått det i vinter. Har duschat den kanske 2-3 gånger i vinter. Sen vet jag inte om den får tillräckligt med sol... den står i ett hörn just brevid fönstret. Vad är det för fel jag gör tror ni? Tror ni att jag behöver skaffa en växtlampa dit till hörnet? Måste jag dusha den oftare eller vad?
  Linda
 • Hej Linda! Ljuset är mycket viktigt för deras trivsel och överlevnad, så om det känns mörkt i hörnet så skulle jag rekommendera belysning eller flytt. Just i hörnet intill ett fönster är det ofta som mörkast. Bättre är att stå framför ett fönster. Sedan är det också skillnad mellan årstiderna. Under sommaren så räcker ljuset längre och de klarar att stå längre in i rummet, eller i hörn. Vattna efter hur mycket blad växten har, samt hur stor krukan är. De vill torka upp lätt mellan vattningarna. Lycka till! Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Jag köpte en guldpalm för cirka 3 veckor sedan och planterade om den för 1,5 vecka sedan. Jag tyckte att den förra jorden såg dålig ut (med vita prickar) så jag försökte ta bort en del innan jag satte in den i en ny kruka. Tyvärr läste jag för sent på nätet om att guldpalmer inte tycker om när man rör för mycket vid rötterna under omplantering. Nu har den börjat hänga en del och får lite gula och bruna, så jag funderar på vad jag kan göra. Den står en bit in i rummet men får eftermiddags och kvällssol nu under den våren och jag har planterat den i en kruka med hål så att den kan dräneras. Vad tror ni kan vara fel?

  Hälsningar Virginia
  Virginia
 • Hej Virgina!
  Tack för din fråga! Att röra runt allt för mycket i växtens rotsystem vid en omplantering kan störa många olika växter. Nu när växten redan är omplanterad är det inte mycket mera du kan göra åt detta annat än att avvakta och vänta på att växten återhämtar dig. En omplantering blir alltid en påfrestning för växten och det tar en tid innan läget stabiliseras igen. Jättebra att krukan har dränering så att överflödigt vatten kan dräneras bort. Eventuellt kan du flytta plantan till en något ljusare plats, men ändå skyddad från för starkt solljus, så att plantan för mera energi, nu när den ska rota sig igen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tydligen kan man göda med gulldvarren. Vanligt kiss å blanda me vatten!

  Liselott Fagerlund
 • Hej! Min guldpalm vissnar. Många blad blir gula och vissnar. Får klippa bort blad varje dag. Jag sprayar den och vattnar med jämna mellanrum, jag låter jorden torka upp. Den har inte repat sig sedan miljöbytet från affär och mitt hem. Den får knappt något solljus nu när det är mörkt under vinterhalvåret. Vad kan jag göra. skickar med hur de flesta blad ser ut.
  Melissa
 • Hej Melissa!
  Det blir ofta en liten chock för växterna att flytta från ett växthus och hem ofta till sämre ljus. Försök att ställa den så ljust det går, även om det inte finns någon sol. Om den haft mycket blad så kommer den inte att orka behålla alla, men med bästa möjliga ljus så gör man det man kan. Det går förstås att skaffa en växtlampa för att ge den bättre förutsättningar. Just dessa tunnbladiga palmer kan behöva något mer vatten än andra palmer, så den behöver inte torka ut helt mellan vattningarna. Kanske kan du alltså vattna något oftare.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag har en suuuperfin palm som jag köpt i andra hand 2 månader sedan. Den är stor och grön, jag vattnar den en gång i veckan - när jag känner att det är torrt, sprayar nästan varannan, var tredje dag nu under vintern och den har en egen lampa som lyser på den om natten. Med andra ord försöker jag verkligen mitt bästa 😀 när jag fick hem den var det några bruna blad som jag klippte bort. Men nu märker jag att det inte är kanter som blir bruna, säg pga låg luftfuktighet - utan det blir fläckar på själva bladen. Jag såg även på undersida nu någonting brunt... Imorse klippte jag av det värsta men hela palmen kommer behöva ryka om jag ger mig in på de minsta förändringarna.. tror ni att det handlar om ohyra och finns det någonting man kan göra för att rädda den? Tack!
  Jelena Jovanović
 • Hej Jelena!
  Jag tycker inte det ser ut som din palm har ohyra, det bruna på bladens baksida är nog naturligt för palmen. De gula/bruna fläckarna på bladen är inte heller något tecken på skadegörare, utan har fysikaliska förklaringar. Ofta är det en kombination av flera faktorer som ger detta utseende, t ex för hög temperatur, för låg luftfuktighet, för dåliga ljusförhållanden under vintern. Fortsätt måna om växten, så som du gör. Eventuellt kanske växten skulle må bra av att stå under en växtbelysning nu under vintern. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.