Häckoxbär

Min oxbärshäck fick på eftersommaren ett par fläckar där bladen vissnade. Bifogar en översiktsbild från i somras och en närbild som jag tagit nyligen. Jag vore väldigt tacksam om ni kan ge en diagnos och vad jag ska göra för att rädda häcken.
Rolf Jöneby
Rolf Jöneby

Kommentarer

 • Hej Rolf!

  Tack för din fråga! Det är mycket vanligt att oxbär drabbas av svampsjukdom som plötsligt får enstaka grenar (eller ibland hela buskar) att vissna ihop. Det finns inget man kan göra annat än att klippa bort det som är angripet (torrt) och hoppas att det inte hunnit sprida sig vidare.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Jag har några frågor om hur jag bör göra för att inte sprida sporer mer än nödvändigt:
  1. Är det viktigt att jag klipper långt ner och tar bort hela grenarna?
  2. Kan jag kapa med kedjesåg och riskera att sågspånet sprider virus?
  3. Nu har häcken tappat sina blad. Kan jag vänta med kapningen till i vår då jag vid lövsprickningen ser vilka grenar som är angripna?
  Rolf Jöneby
 • Hej Rolf!

  1. Ja, jag skulle klippa bort så mycket det bara går av det som är dött och gärna en bit ännu längre ned på grenarna (om bara delar av grenen är torr).
  2. Svampsporer finns helt säkert redan överallt i miljön runt häcken och tror inte att själva kapningen av grenarna gör varken till eller från. Om det går att klippa med en sekatör så skulle jag förorda det, men tror som sagt var inte att det egentligen har någon större betydelse.
  3. Om du har svårt att se nu vad som är dåligt så känns det inte som att det finns så mycket till val, även om det bästa såklart vore att få bort det sjuka direkt.

  Vill även tillägga att ofta fortsätter spridningen, även med ovanstående åtgärder. Var observant i fortsättningen och tag genast bort sådant som blir dåligt.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Kan jag få komma med ytterligare en fråga:
  Kan jag göda häcken på något sätt för att få den att må bättre och svampen att må sämre ?

  Tack för din hjälpsamhet så här långt!
  Rolf
  Rolf Jöneby
 • Hej Rolf,

  Tack för din fråga, nu på hösten kan man gödsla med algomin höstgödsel.
  Annars går det bra att vänta med gödsling till våren.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.