Till senaste kommentaren

Jordförbättra vid häckplantering?

Hej,
Vi ska ta bort en gammal thujahäck och istället plantera avenbokshäck nu i höst, 60 meter. Däremot har vi fått olika råd om hur vi ska göra vid plantering. Hålet som blir där thujan stått tänkte vi fylla upp med matjord. Hur bör vi jordförbättra vid plantering? Endast förbättra med kogödsel eller ha både kogödsel och planteringsjord eller bara höstgödning? Eller något annat och hur mycket av allt behövs?
madeleine

Kommentarer

 • Hej Madeleine!

  För att veta exakt vad du ska tillföra så måste du tänka på den jord som finns på platsen och vilka egenskaper den har. Jag antar att det blir någon mängd jord kvar efter att tujorna grävts bort, och den ska du ju blanda upp med den jord du tillför för att förbättra dess egenskaper. Vanligtvis fungerar det bra med enbart planteringsjord. Om du köper en planteringsjord av bra kvalitet så innehåller den så mycket näring som behövs under den första tiden av etableringen. Extra kogödsel skulle jag inte rekommendera dig att tillsätta förrän tidigt nästa vår, då du inte vill gödsla för mycket (framförallt med kväve (N)), nu på hösten - det försämrar växternas övervintring - men eventuellt kan du lägga på lite höstgödsel någon månad efter planteringen. Om jorden är väldigt tung och kompakt kan du även tillsätta barkmull.

  Proportionerna mellan de olika substraten är svår att säga exakt, då det ju som sagt var beror på den ursprungliga jordens egenskaper, men räkna med att det går åt ca 1-2 påsar (vanliga jordpåsar på 40 liter) planteringsjord per meter häck (och kanske mer om det blir stora hål efter tujorna som behöver fyllas upp).

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tusen tack för ditt svar! Kom på att jag såklart glömde nämna jorden. Vi har ganska sandig jord här. Kan vi då fylla upp med matjord som vi blandar med köpt planteringsjord?
  Jag passar på att fråga en annan sak då också. Läste här inne att avenboken inte får planteras för tidigt på hösten. Funkar det att plantera den i första halvan av oktober eller är det för tidigt?
  madeleine
 • Glömde också fråga hur många plantor per meter ni rekommenderar. Bör vi ta 4 per meter om vi planterar plantor som är 50-100 cm?
  Vet du när ni kommer få in krukodlad avenbok till hösten?

  madeleine
 • Hej igen!

  Till sandig jord så behöver du tillföra mullämnen som binder fukten. De finns i köpt planteringsjord eller torvmull. Begreppet "matjord" som du använder är ett brett begrepp. I grunden betyder det bara det översta jordlagret på vår planet som är påverkat av människorna. Men många jordtillverkare som säljer jord på flak använder också begreppet och då får man vara noga med att kolla vad man får. I bästa fall får du något som påminner om planteringsjorden i påsarna - i värsta fall något betydligt sämre.

  Om du planterar krukodlade plantor så går det bra att sätta dem när som helst under säsongen. Barrotade plantor finns inte att tillgå förrän sent på hösten (oiktober ungefär..).

  Man brukar rekommendera 3-4 plantor per meter, tätare om man sätter mindre plantor. Vad gäller tillgång på olika typer av plantor så får du kontakta din butik för mer information.

  Lycka nu till med planteringen!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.