Varför får ligustern bruna fläckar?

Jag har en häck av liguster som planterades för 6 månader sen. Den såg bra ut i början men har nu fått burna fläckar på bladen och den börjar tappa dem. Vad är detta?
Blomsterlandet

Kommentarer

  • Det låter som bladfläcksjuka, vilket är en svampsjukdom som ibland drabbar en häck, eller enstaka plantor. I dag finns inga godkända svampmedel som snabbt hjälper mot detta. Det man kan göra är att lägga ut ett gödsel som heter Bio-balans och som innehåller "godartade svampsporer" som söker upp och bekämpar annan skadesvamp, men är helt ofarligt för människor och djur - det är en biologisk form av bekämpning. Google gärna Trichoderma (som den här typen av sporer heter) och eller Bio-balans. Det här är ett sätt att över tid och på sikt få mindre problem, det hjälper inte mirakel-fort. Man bör inte lägga ut detta för sent på säsongen utan tidig vår/försommar.
    Allmänt rekommenderas beskärning, vilket kanske inte låter sig göras så enkelt på nysatt häck och ännu viktigare är att städa under plantorna...ta bort alla nedfallna blad och bränn dem (eller låt dem gå i hushållssoporna, kompostera INTE).

    Svampangrepp är till största delen beroende av lämplig väderlek och angreppen varierar ofta mycket från år till år. Förhoppningsvis försvinner de med tiden, men ibland kan de dyka upp igen efter några år när väderleken är gynnsam.
    Blomsterlandet
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.