Hur ska jag sköta hallon i kruka?

Jag har köpt hallonsort Red Beauty eftersom de passar att stå i kruka.  Nu undrar jag om jag ska plantera om direkt till en större kruka eller om den ska få vara kvar i sin plastkruka som den kom i. Hur ska jag annars ta hand om den på bästa sätt, näring, beskära m.m? Dessutom ligger min balkong i full sol hela eftermiddagen, klarar den full sol eller ska jag hitta lite skugga? Och hur klarar den vintern?
//Erica
Erica

Kommentarer

  • Hej Erica, tack för ditt inlägg!

    Jag utgår från att du menar sorten Ruby Beauty då jag inte känner till att det finns ett hallon som heter Red Beauty. Rätta mig om jag har fel så ska jag forska lite djupare.

    Det går bra att odla ett hallon som Ruby Beauty i kruka i åtminstone ett antal år, men jag börjar ändå med några brasklappar vad gäller övervintring i kruka av fleråriga växter. Ruby Beauty är härdig upp till och med zon 4 och du har angivit växtzon 1. Detta är utmärkt eftersom växter som övervintrar i kruka är mer utsatta än växter som planteras ner i marken. Om du ändå är osäker på vilken växtzon som gäller går det numer att söka ner på postnummernivå på https://zonkartan.se/ Man bör alltid ha minst en växtzon extra som säkerhet. Bor man i zon 3 måste sorten man väljer tåla minst zon 4. Ändå gäller inte växt- och vinterhärdighetsgarantier vid övervintring i kruka eller låda/pallkrage, så det gäller att skapa en så bra miljö för växten som möjligt redan från början.

    Välj en rejäl kruka, gärna minst 40-50 cm bred och djup. De här Lindesbergskrukornai största storlek är bra och dessutom i ett isolerande material. En större kruka rymmer mer jord vilket hjälper till att hushålla med fuktighet vilket är bra när den ska stå rakt i södersol.
    Om man planterar i en bra planteringsjord behövs oftast inte någon gödsel första säsongen men vid krukodling tycker jag att man kan ge lite frukt- och bärgödsel en gång efter plantering och en gång strax efter midsommar.

    Hallonen kommer inte att ge någon stor skörd första säsongen men de grenar som bär frukt i år, ska du klippa ner helt direkt bären skördats. Det görs varje säsong efter skörd eftersom trädgårdshallon sätter frukt på fjolårsskott (till skillnad från hösthallon).

    Inför vintern är det bra om krukan kan stå intill huskroppen där det oftast är lite mer skyddat. Som extra säkerhet kan man linda bubbelplast, juteväv, gamla avlagda trasmattor eller vad man kan tänkas ha och linda runt själva krukan, utan att alls täcka jorden - fukt måste kunna dunsta av. I zon 1 är det ofta en lång fuktig vinter vilket är mer riskfyllt än om det faktiskt blir lite tjäle och iskristaller i jorden.

    Det här låter kanske lite krångligt, men om man kollar av växtzon/vinterhärdighet, väljer ett riktigt stort odlingskärl (eller kruka) och satsar på en bra jord så brukar det fungera alldeles utmärkt i många år. Om hallonet ser lite risigt ut efter vintern, kolla gärna av med oss eller ta någon bild och visa för personalen på ditt närmaste Blomsterlandet. Det kan hända att de behöver putsas lite efter vintervilan. Men de kvistar som växt under hög- och sensommar kan vara de som bär frukt den kommande säsongen, så klipp inte ner busken på senvintern eller tidigt på våren.

    Lycka till med planteringen och odlingen!
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.