Till senaste kommentaren

Hjälp med att välja växter till ny balkongsatsning.

Hej!

Jag flyttade förra året och har nu äntligen bestämt mig för att se till att piffa upp balkongen med lite välbehövd grönska. Jag är dock väldigt ny när det kommer till blommor och skulle därför uppskatta lite råd och vägledning.

Vad jag letar efter: Åtminstone tre olika sorters blommor som gynnar pollinerare, främst bin men även andra insekter så klart då jag ska sätta upp ett av era insektshotell! Öppen för de flesta färger, dock ej vitt. Jag vill helst inte behöva stötta upp blommorna med växtstöd. Det bästa vore om de dessutom alla har skapliga förutsättningar att kunna övervintra om jag virar in krukorna i isolerande material.

Miljöförutsättningar: Växtzon 2, lägenhet på tredje våning med söderläge, mycket sol m.a.o. men även en hel del blåst emellanåt.

Utifrån det jag letar efter och miljön så tänker jag att det bästa troligtvis är olika former av låga perenner? Utifrån de uppgifter som finns för dem på nätbutiken så har jag som nybörjare lite svårt att avgöra hur många jag behöver beställa till mina olika krukor. Jag bifogar bild på balkonglådorna på min balkong och mått:

De tre små lådorna som hänger på varandra: ⌀ 17 x h 24 cm
Den större av de avlånga: b 70 x h 17 x d 26 cm
Den mindre av de avlånga: b 50 x h 17 x d 26 cm

Alla har dränering, och de två avlånga har inbyggda vattenreservoarer. Min tanke är en blomsort i varje låda, möjligtvis en och samma sort för de tre små lådorna som hänger på varandra!

Tack på förhand för alla hjälp, tips och råd som ni är villiga att dela med er av till en relativt ny kund!

Med vänlig hälsning
Kevin Lettholm

kevin

Kommentarer

  • Hej Kevin,
    Så roligt att du är intresserad av odling och vill få det att grönska för pollinatörerna på balkongen. I de tre hängande krukorna ovan varandra rekommenderar jag dig att plantera torktåliga kryddor som även kommer blomma och på så vis gynna pollinatörer. Förslagsvis timjan. I blomlådorna är daggsalvia tillsammans med tex silvernjurvinda en vacker och tålig kombination. Dock är båda ettåriga men lådorna är aningens för små för att få rum med isolering som gör att fleråriga växter trivs. Klicka på länkarna på namnen för att läsa om dem här på hemsidan. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.