Hortensia

Ska jag gräva upp min Hortensia eller låta den vara kvar i jorden ?
När jag skulle plantera den såg jordklumpen "sumpig" ut. Jag planterade den i en stor grop med rododendronjord, det dröjde inte så länge förrän blommorna vissna o en del grenar vissna ner, det finns några kvar. Har nu täckt med massor av löv, är orolig att den nyinköpta Hortensian ska dö och undrar om jag ska gräva upp den o förvara den i en kruka inne i ett frostfritt garage.
Agneta Stråt

Kommentarer

 • Hej! Om det är en "vanlig" hortensia så är de inte särskilt härdiga ca zon 2. Dess chanser att övervintra skulle vara bättre i tex ett svalt garage, förråd eller liknande. Sedan finns det tåligare sorter och då klarar de sig bättre ute. Det är oavsett ingen nackdel att låta den övervintra frostfritt.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Det är en Endless Summer härdig till zon 4 och här är det 3.
  Agneta Stråt
 • Hej igen! Då bör den klara sig ute. Men är du osäker och samtidigt har en sval och bra plats att övervintra den på så kan det vara tryggare.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack för rådet Tar fram spaden imorgon ,
  Agneta Stråt
 • Hej igen Vill tala om att Hortensian lever fick vara i garaget i vinter o nu undrar jag om det spelar någon roll om äggskalen är kokta eller ej när jag blandar ner krosset i jorden och undrar också om det fungerar? Vill ha rosa blommor.
  Agneta Stråt
 • Hej Agneta!

  Äggskal (råa eller kokta) innehåller kalcium, vilket höjer jordens pH-värde. Detta ger på sikt en färgskiftning i blomman åt det mera rosa håller, så det du skriver stämmer.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.