Hortensia

Hej.
Fick en hortensia i början av maj, då den stod utomhus i några dagar. Den började snabbt se ledsen ut så jag tog in den, o den blev slajmig och började lukta dålig gurka. I ren panik klippte jag bort allt slajmigt och fortsatte vattna, då blev den bra igen och har mått bra under sommaren. Den har enbart stått inomhus sedan dess, då min trädgård inte blivit klar.
Den börjar bli hängig och se tråkig ut, finns det någon möjlighet att få den att överleva inomhus under vintern?

Jag har frågat folk i min närhet om hur jag ska göra för att den ska klara sig, men i princip alla har sagt att det var dumt av mig att inte plantera ut den i en rabatt för länge sedan. Att det inte är värt att ens försöka fortsätta kämpa med den då den inte kommer överleva inomhus.

Finns det någon chans för min lilla älskling? Finns det något jag kan göra?
Ska jag bara ge upp och låta den dö?
Alla tips och råd är jag mer än tacksam för. Kan göra vad som helst, bara jag vet vad jag bör göra
Amanda

Kommentarer

  • Hej!
    Tyvärr stämmer de råd du fått i mångt och mycket - det är väldigt svårt att få din hortensia att överleva i rumstemperatur och det är i senaste laget att plantera ut den i trädgården nu i slutet av oktober. För att klara vintern och blomma igen nästa år behöver den gå ner i vila i en temperatur som ligger kring några plusgrader. Om du har möjlighet att ställa in den i ett förråd eller liknande med den temperaturen är det idealiskt, och det kan du göra nu. Annars är din bästa chans att försöka plantera ut den på en mycket skyddad plats och vintertäcka den med t ex granris och torra löv över grenarna. Lycka till!

    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.