Varför är hortensians blad missfärgade?

Mina tre hortensior verkar inte må bra. De planterades för 20 år sedan, beskärs och får kogödsel varje vår. De har alltid varit jättefina; gröna, frodiga och många blommor. Förra årets blev bladen fula, gulaktiga och såg missbildade ut. Buskarna blommade som vanligt med många blommor. Trodde då att jag kanske hade beskuret för tidigt och att buskarna skulle repa sig till i år. Men nu ser buskarna lika tråkiga ut. Bor i Svedala, Skåne zon 1.
Vad kan det bero på? Kan jag göra något?Med vänlig hälsning
Anna

Anna

Kommentarer

 • Hej Anna, tack för ditt inlägg.

  Vad tråkigt att dina hortensior fick samma gulhet i år.

  Utifrån bilderna är det svårt att säga exakt vad det beror på. Ni har upplevt att buskarna mått bra i många år och antagligen använt samma skötsel som en följd av det, vilket är helt rätt.
  Troligen är det kopplat till någon form av brist på näring och om ni givit samma näring till dem i många år behöver man kanske söka djupare.

  Vet ni om jorden har lite lägre pH-värde? Vilken färg har blommorna? När beskars buskarna och var det vid samma tidpunkt som andra år?

  Återkom gärna så har jag lite mer att gå på.
  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Buskarna beskärs vid ungefär samma tid varje år (månadsskiftet mars/april). Jordens pH-värde känner jag inte till. Hur gör man för att ta reda på det?
  Bifogar bild på blommornas färg.
  Med vänlig hälsning, Anna

  Anna
 • Hej igen Anna,
  Tack för kompletterande upplysningar!

  Bladen ser klorotiska ut vilket kopplas till brist på näring, men det påminner också om virus vilket är mer tråkigt om det skulle vara - så jag tänker att det bästa är att först testa att boosta näringsupptaget.

  Om plantorna fått kogödsel nu så ge gärna några omgångar med en flytande näring som innehåller järn - medelhavsnäring eller citrusnäring är bra. Dessa har ett lite lägre pH-värde som man inte brukar rekommendera till rosablommig hortensia eftersom blommornas färg kan ändras lite. Men det lägre pH-värdet i kombination med järnet i medelhavsnäringen gör att de bättre kan ta upp andra näringsämnen. Om det är kopplat till näringsbrist så är en flytande närings innehåll mycket mer lättlösligt och plantorna kan ta upp detta snabbare. Nackdelen är att flytande näring snabbare lakas ur när det väl kommer regn, men nu behöver de få lite snabb extrahjälp.

  Försök att testa det här i kanske 3 veckor först för att se om bladen blir mer gröna igen. Det påminner även om virus skrev jag och det gör det - men inte de som är vanligt förekommande på just hortensia så jag håller tummarna för att näringen kan hjälpa upp situationen.

  Du får jättegärna återkomma och berätta hur det går.

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.