Hur förgror man sättpotatis?

Hur förgror man sättpotatis, och hur långa ska groddorna vara innan de planteras i jorden?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Sättpotatis skall ligga ljust och i rumsvärme för att förgro. På så sätt blir groddarna så korta och ”knubbiga” som möjligt. Lägg knölarna i en låda eller äggkartong. Strö gärna lite jord över potatisarna, så att de inte blir torra, utan bibehåller sin spänst tills det är dags för utplantering. När jorden håller en temperatur på minst 8 grader i trädgårdslandet kan potatisarna sättas ut.
  Blomsterlandet
 • Hej!
  Jag har köpt Yona sättpotatis idag på Blomsterlandet i Uddevalla. När skall jag börja förgro den? Det är ju en sen sort.
  Dan Broström
 • Hej Dan!
  Sena sorter behöver du egentligen inte förgro alls, om du inte vill. Att man förgror är ju för att få en så tidig skörd som möjligt, vilket blir särskilt viktig på de tidigaste sorterna. På en sen sort, som du kanske gräver upp i september-oktober så spelar det ingen som helst roll, utan skörden kommer att bli i princip lika tidig i alla fall. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • om grodarna är ca 5-8 cm vad gör jag för tidigt att sätta,
  morgan
 • Hej,
  Det är ingen fara med långa skott även om knubbiga är att föredra. Du kan plantera ner dem i jord i kruka inomhus till dess att det är tid för att plantera ut potatisen. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.