Hur övervintrar jag apelsinträd?

Jag ska övervintra mitt apelsinträd och funderar på om jag behöver plantera om det, rötterna sticker ut ur krukan. Trädet har blommat rikligt och har fortfarande många frukter.
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Citrusväxterna behöver ju tas in innan frosten blir för svår. Om rötterna rotat igenom krukan är det bra att sätta om plantan i lite medelhavsjord, även om omplantering normalt rekommenderas på vår och försommar.
  Försök att hitta en så sval och ljus övervintringsplats som möjligt åt trädet.
  Apelsinerna till skillnad från citronerna kan ha lite tufft med att mogna av inomhus under lite halvklena förhållanden. Finns möjlighet att sätta till lite extraljus i form av lågenergilampor eller kallvita lysrör så underlättar det både för träd och frukter.
  Även med bästa möjliga placering och vård och åtgärder som stödljus, så klarar inte växten att tillgodogöra sig så mycket näring under mörkaste årstiden.

  Möjligen kan man experimentera med att ge den halv dos eftersom den har frukter kvar - om plantan ser frisk ut i bladverket, men vi rekommenderar inte detta då det kan riskera ett större bladfall senare under vintern.
  Läs mer om att övervintra citrusträd här ​Övervintra dina medelhavsväxter​​​
  Blomsterlandet
 • Hej vi har ett apelsinträd i kruka inköpt förra året. Det har övervintrat i källaren och nu skjutit skor från stammen. Det nya skottet ha mycket större blad än det ursprungliga trädet. Vad är det för skott? Varför är bladen större?
  Mvh
  Tomas

  Tomas Vynge
 • Hej Thomas!
  Om det är så att ditt apelsinträd är "toppympat", dvs att man ympat in en apelsinkvist högst upp på en annan stam, så kan det vara så att skotten kommer från grundstammen och därför ser annorlunda ut. Ta i sådana fall bort dessa skott till förmån för det förädlade apelsinträdets krona. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.