Till senaste kommentaren

Hur ska jag övervintra citrusträd med frukter på?

Hej! Brukar vinterförvara mandarinträdet i 5 grader och ljus. I år har dock trädet många rätt stora frukter, ännu omogna. Tänker att frukterna stannar upp i sin utveckling när ämnesomsättningen hålls nede, men att de sätter fart igen när jag tar fram trädet i vår. Eller är det klokare ha trädet inne i värme och ljus så frukterna kan mogna klart? /Anki

Kommentarer

 • Hej och tack för frågan!

  Även om det innebär långsammare mognad av frukterna så skulle jag rekommendera den svalare övervintringen med extra ljus.

  Långsiktigt så tjänar trädet på detta och det blir mindre mängd blad som fälls under den mörka tid som kommer nu, samt att trädet kommer i gång bättre när ljuset vänder tillbaka igen.

  Frukterna skulle absolut mogna snabbare i rumstemperatur och det finns också en risk för att trädet inte kommer lägga mer energi på avmognad när det står svalt. Det kan vara en idé att eftermogna mandarinerna inne i rumstemperatur, men håll koll på dem och se om du tycker att det stannar av.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag vill plantera medelhavväxter. Det är ju stora träd. Jag vill ha hela tiden ute när det vinter också. Jag vet ju falla ner löv från träd. Det kommer igen lever nästa år om jag tänker rätt. Så man behöver inte ta in i växthuset eller jag vill veta om det gäller medelhavväxter också eller
  Mvh
  Syda
 • Hej Syda!

  Tack för din fråga! Tyvärr går det inte att få medelhavsväxter att överleva utomhus här i Sverige. Vintrarna är för kalla. Temperaturen bör ligga över noll grader, helst mellan 5 och 10 plusgrader. Mer om hur du övervintrar medelhavsväxter kan du läsa om här.

  Vänliga hälsningar,


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.