Till senaste kommentaren

Hur ska jag övervintra och beskära min bägarranka?

Hur övervintrar jag bägarranka på bästa sätt? Och behöver man beskära den på något sätt?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Bägarrankan brukar inte vara så svår att övervintra, men den vill gärna stå ljust och i lite lägre temperatur än rumstemperatur. Ett uterum eller inglasad balkong kan fungera bra om man ser till att det inte blir minusgrader och att ljuset är tillräckligt.
  Växten behöver inte beskäras på hösten, utan det kan man göra till våren istället, då vissa rankor säkert kommer att torka in under vintern. Om man av utrymmesskäl behöver klippa den lite redan på hösten, så går det bra. Det går även bra att klippa bort det som eventuellt torkar in efter hand under vintern.

  Vill du ha fler tips om bägarranka? Här finns en artikel på vår hemsida.
  Blomsterlandet
 • Hej!
  Har en bägarranka, bifogar bild, som jag inte vet vad jag ska göra med nu. Hur klipper jag ner den, och går det att sätta nya skott av rankorna som växt mycke under vintern. Satte bara in den i höstas, trodde inte den skulle överleva. Har stått ganska svalt.
  Tacksam för svar!
  Inger Askehag
 • Hej Inger!
  Det går bra att beskära bägarrankan även till våren, när man tar fram den efter vintervilan. För att då en buskigare planta kan man beskära ned växten så hårt som till 3-4 bladpar för att få den buskigare och med fler rankor. Det avskurna klipper du i bitar, låter dem torka ett par dagar innan du sticker dem i såjord och täcker med plast. Så har du fått massor av nya plantor helt gratis. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag har hört att Bägarrankan kan vara giftig. Stämmer det? Jag har köpt en vackert röd i fredags i Kungsbacka till min son som har katter.
  Britt-Marie Andrée Lindqvist
 • Hej Britt-Marie!
  Den innehåller irriterande växtsaft så det är bra om katterna ej är på och äter på den. Mina katter har aldrig varit intresserade av just den växten, men vissa katter äter ju på allt. 
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack Frida, jag behåller Bägarrankan själv. Min son får någon lämpligare blomma till sin 50-årsdag.
  Britt-Marie Andrée Lindqvist
 • Hej!
  Har en bägarranka som jag köpte förra året o då blommade den. Inga problem med övervintring, o nu växer det men inga blommor.
  vad beror detta på? Gödselvattnar en gång i veckan.
  vad göra?
  Annelie
  Annelie Hägglund
 • Hej Annelie,
  För att stimulera bägarrankan att blomma behöver den stå ljust. Det är också möjligt att den just nu har det för bra med näringen du ger och att det då bara bildas blad och inte blomknoppar. Halvera mängden näring och avvakta ett par veckor så hoppas jag att den bildat blomknoppar.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej..jag har en riktigt stor hibiskus. Har haft den i drygt 40 år. Den har tidigare alltid blommat, men för ett par år sedan så slutade det komma blommor. Bladen är dock stora och fina. Har tidigare gett den näring regelbundet, men blev sparsam med det då jag läste att det kan hämma blomningen. Har även beskurit, men inget tycks hjälpa.  Vad ska jag göra för att få den att blomna igen?
  Mona Johansson
 • Hej Mona,
  Det var tråkigt att höra den inte blommar. Två skäl till utebliven blomning är ljusbrist men också om den står inomhus under sommaren. Bägarranka brukar trivas att få vistas ute under ett par månader vilket gynnar blomsättningen.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Nu har min bägarranka stått ute sen i maj men fortfarande inga blommor.  Annelie Hägglund
 • Hej igen Anneli!

  Då får du hoppas på en sen blomning i höst. Annars vilar sig säkert plantan i år och så får vi hålla tummarna för bättre resultat till nästa år. Se nu bara till att inte låta plantan bli kvar ute för sent utan ta in den innan frostnätterna kommer. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack de ska jag! 👏
  Annelie Hägglund
 • Hej, har nyligen upptäckt bägarrankan- vilken vacker växt!!! Har tre stycken som jag hoppas ska överleva till nästa sommar. Vad ska jag tänka på? Ny jord? Växtnäring vintertid?

  Annika F
 • Hej Annika!

  Här kan du läsa mer om hur du ska sköta din bägarranka:

  Skötselråd bägarranka

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  När vi tog in vår bägarranka fick den någon form av ohyra. Små gulbeigà djur i ngn form av väv. Samma sak hände förra året då vi valde att kasta den. Vad kan jag göra för att rädda denna?

  Med vänlig hälsning, Catharina
  Catharina Malmkjell
 • Hej,
  Det låter som om det är spinn. Spinn trivs i en miljö där luftfuktigheten är torr. Genom att skölja rent bägarrankan och spraya hela växten med vatten en gång i veckan blir det otrivsamt för spinn som förhoppningsvis kommer försvinna.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.