Till senaste kommentaren

Hur ska jag övervintra och beskära min bägarranka?

Hur övervintrar jag bägarranka på bästa sätt? Och behöver man beskära den på något sätt?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Bägarrankan brukar inte vara så svår att övervintra, men den vill gärna stå ljust och i lite lägre temperatur än rumstemperatur. Ett uterum eller inglasad balkong kan fungera bra om man ser till att det inte blir minusgrader och att ljuset är tillräckligt.
  Växten behöver inte beskäras på hösten, utan det kan man göra till våren istället, då vissa rankor säkert kommer att torka in under vintern. Om man av utrymmesskäl behöver klippa den lite redan på hösten, så går det bra. Det går även bra att klippa bort det som eventuellt torkar in efter hand under vintern.

  Här finns mer skötselråd för bägarranka:
  Bägarranka​​​
  Blomsterlandet
 • Hej!
  Har en bägarranka, bifogar bild, som jag inte vet vad jag ska göra med nu. Hur klipper jag ner den, och går det att sätta nya skott av rankorna som växt mycke under vintern. Satte bara in den i höstas, trodde inte den skulle överleva. Har stått ganska svalt.
  Tacksam för svar!
  Inger Askehag
 • Hej Inger!
  Det går bra att beskära bägarrankan även till våren, när man tar fram den efter vintervilan. För att då en buskigare planta kan man beskära ned växten så hårt som till 3-4 bladpar för att få den buskigare och med fler rankor. Det avskurna klipper du i bitar, låter dem torka ett par dagar innan du sticker dem i såjord och täcker med plast. Så har du fått massor av nya plantor helt gratis. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag har hört att Bägarrankan kan vara giftig. Stämmer det? Jag har köpt en vackert röd i fredags i Kungsbacka till min son som har katter.
  Britt-Marie Andrée Lindqvist
 • Hej Britt-Marie!
  Den innehåller irriterande växtsaft så det är bra om katterna ej är på och äter på den. Mina katter har aldrig varit intresserade av just den växten, men vissa katter äter ju på allt. 
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack Frida, jag behåller Bägarrankan själv. Min son får någon lämpligare blomma till sin 50-årsdag.
  Britt-Marie Andrée Lindqvist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.