Hur stor kruka till klematis och ros?

Jag ska plantera en klematis och en ros i samma kruka. Hur stor måste krukan vara för att växterna ska trivas? Har förstått att klematisen gillar att ha något framför sig, för att skydda nederdelen av stammen.
Maria

Kommentarer

 • Hej Maria och tack för frågan!

  Generellt bör man alltid tänka på att vinterhärdighetsgarantier inte gäller vid krukodling av fleråriga växter och att växtvalet sedan bör klara minst en extra växtzon mot den man bor i. Detta eftersom kylan inte bara kommer uppifrån utan kommer på rotsystemet från alla håll.
  Det går inte att säga en exakt storlek som behövs, då det varierar men minst 45-60 cm djup bred och 50-60 cm djup.

  Med den brasklappen vill jag också säga att det ofta går bättre att övervintra klematis och rosor i kruka än vad det borde, men efter ett antal år kommer rosens rötter troligen behöva större djup än vad en normal men stor kruka kan ge. Det kan vara klokt att tänka att en ros kanske har tre till sex år innan den måste sättas ut på friland - alternativt bytas mot en ny. Ibland funkar det några fler år också.

  Den här varianten av isolerande kruka Lindesbergskruka Japan har jag själv använt i zon 3 för att övervintra klematis och klängrosor i flera år innan jag fick flytta dem - så i större storlek rekommenderar jag gärna dessa för ändamålet. Andra krukor i samma storlek kan skyddas med bubbelplast och juteväv under vintern för att isolera bort vind och kyla.

  Ett kortare svar på din fråga är: jättestor - så stor du kan få plats med 😀

  Hoppas det här svaret är till hjälp för dig.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Har tittat på Lindesbergskrukan och/men föredrar Tube, men är dock inte tillräckligt stor. Om jag istället väljer en större kruka i lera, klarar den av att stå ute på vintern, ordentligt skyddad med bubbelplast? Eller är det för stor chanstagning? Tänker då på både kruka och växt.

  maria
 • Hej igen Maria,
  Visst går det bra att även göra en egen isolerad kruka med bubbelplast men inte till en lerkruka eftersom den med största sannolikhet kommer få frostskador och spricka. Är det däremot en stengodslera kan den hålla. Men bäst är att använda en kruka i trä eller plast.

  Allt gott och lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.