Till senaste kommentaren

Vinterförvaring av Hydrangea paniculata 'Ophelia'?

Jag undrar om denna kan stå kvar i krukan i vinter. Räcker det med bubbelplast runt? Eller måste den grävas ner för att klara sig? Mycket tacksam för svar. Gäller Falkenberg eller balkong Borås.

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Den här hortensian är så häftig!
  'Switch Ophelia' som är dess fulla namn är härdig upp i zon 4 vilket du angivit är din växtzon. Om den är köpt hos oss på Blomsterlandet så måste den planteras ner i marken för att vinterhärdighetsgarantin ska gälla samt att växten ska klara den växtzon där den odlas.

  När man övervintrar fleråriga växter i kruka så är det bra att tänka att man bör ha en eller två växtzoner tillgodo just för det här med tåligheten mot kyla. I marken kommer kylan bara uppifrån medan en kruka gör att rötterna är mer exponerade för kyla.

  Med det sagt så kan det ändå fungera om krukan är stor och väl isolerad och jorden inte är helt torr när det fryser till, men risken är att om det blir en kall och lång vinter som dessutom är snöfattig att man behöver börja om med ny planta nästa säsong.

  Personligen tycker jag man ska väga lite av experimentlust mot kostnad/tidsåtgång och att man alltid tar med en eventuell besvikelse i kalkylen. Det kan ju bli väldigt roligt om man lyckas.
  Ibland kan det funka ett år eller två innan rotsystemet kommit för nära kanten av krukan och närmare vinterkylan.
  Om du bestämmer dig för att testa, se till att krukan är rejält stor, gärna 45-50 cm bred och djup, linda isolerande material som bubbelplast och säckväv runt om krukan men lämna jorden fri så att det kan dunsta av fukt.

  Hoppas det här svaret kan vara till hjälp för dig.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.