Till senaste kommentaren

Idegran utsatt för vind, hur kan jag skydda dessa?

Vi har planterat en häck med idegran för drygt 1 år sedan, samarbetade med grannen som planterade samma häck på sin tomt. Vår tomt ligger vindutsatt vid havet och en stor del av våra plantor har trots datorstyrd droppslang blivit gula, framförallt nu efter de stygga stormarna i höst. Ett par av våra plantor som står mer i lä är fina och grannen, som bor nedanför oss i lä, har alla fina plantor.
Min tolkning har således varit att vinden är boven här och jag köpte därför en stor mängd med växtskydd i fiberduk med dragsko från er. Har satt upp dessa på samtliga 40 plantor i ett försök att rädda häcken och försöka skona den mot vind och frost under det kallare halvåret. Men nu har jag fått kalla fötter, kan det vara skadligt för häcken att ha detta skydd på så länge? Jag satte på alla plantor när jag ändå höll på. Har jag agerat rätt??
mycket tacksam för råd! 

Sofia

Kommentarer

 • Hej Sofia!

  Idegran brukar vara mycket tålig mot det mesta - och så även vindar. Särskilt ännu i år när vi knappt ens haft minusgrader än så tror jag egentligen inte att det är vindarna som påverkat dina plantor. Kan det finnas andra orsaker som skiljer sig åt mellan de olika platserna kanske: Jordmån? Jorddjup? Dränering? Vattentillgång? osv.

  Växtskydden är däremot jättebra att använda, men de behövs vanligen alltså inte mot vindar. Växtskydden är tänkta att ge plantorna en behaglig skugga mot solen fram emot vårvintern, när de annars kan brännas av solen när marken fortfarande är frusen och de inte kan få upp nytt vatten. Man brukar då placera ut växtskydden någon gång under vintern (kanske januari?) och låta de sitta kvar tills marken tinat upp.

  Då du redan lagt ner så stor energi på att placera ut växtskydden så skulle jag säga att förutsatt att det inte blir för fuktigt inuti "påsarna" så kan du låta dem sitta kvar. Du får helt enkelt kolla vid lite olika väderlek och tid på dygnet. Det man kan vara rädd för är att mögel eller svampsjukdomar börjar växa på plantorna om det blir för fuktigt, så där måste du ha noggrann koll.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.