Till senaste kommentaren

Inputt kring idéer angående perenner och vårlökar

Hej, jag har för avsikt att köpa 2 st lindesbergskrukor, terrace att ha på min öppna balkong under vintern, en kruka mot väggen med spalje på 2,5 m och en annan kruka mot balkongräcket. Jag har balkongen i söderläge men med hus omkring så det är endast kring 3,5 timmes full sol (då gassande) per dag. Förutom det har jag ett antal plastkrukor (frosttåliga) som hänger från balkongräcket som är hyfsat djupa, kanske 25 cm och väldränerade i botten (ett lager med lecakulor) och med jord som blandats med lecakulor. Tror de är kring 40 långa och 20 breda. Jag har även en frosttålig golvkruka i plast som jag använt detta år med måtten 80, 40,40.

Jag har haft ett stort balkongprojekt under sommaren som jag har för avsikt att utveckla till nästa sommar. Mitt mål är att få så mycket välmående växter som möjligt utifrån mina förutsättningar som samtidigt är så bra som möjligt för pollinerare. Jag har främst för avsikt att satsa på perenner.

Min plan är att ha låga perenner i hängkrukorna, perenner i lindesbergskrukorna, samt vårlökar av olika slag samt därefter ettåriga växter i den frosttåligagolvkrukan i plast jag använt detta är.

Min fråga nu till sista är att jag skulle vilja få inputt på de ideer jag har kring sorter utifrån att de ska må bra, gärna vara estetiskt fina tillsammans och vara så bra som möjligt för pollinerare. Jag skulle även vilja få inputt på vilka sorter av de jag tänkt som lämpar sig bättre att sätta i jorden nu och övervintra, samt vilka sorter som är bättre att vänta med att plantera till våren.

I hängkrukorna (sammanlagt 4) tänkte jag, 3 st purpurmejram i en hängkruka, 3 st allium millenium i en hängkruka, 3 st lågväxande röd solhatt(vill gärna ha tips på härdiga sorter här) i en hängkruka, 3 st nepetor (tänkte purrsian blue men ni får gärna komma med andra förslag) i den sista hängkrukan. Kom gärna med inputt kring val av sorter utifrån mina övergripande önskemål.

I lindesbergskrukan som är mot väggen med spalje vill jag ha en klätterväxt (har primärt tänkt mig klematis eller klätterros men är öppen för andra förslag) som är så härdig och frisk som möjligt men ända bra för pollinerare, då jag bor i lägenhet bör den helst inte bli klättra högre än 3-3,5 meter. Har ni några förslag på klätterväxter utifrån dessa preferenser?

Klematis vill gärna ha perenner som täcker rötterna på minst 50 cm om jag läst rätt. Vilka perenner skulle passa för det ändamålet som också är bra för pollinerare? Funderar på en högre nepeta kanske? Sen funderar jag på att ha andra perenner på ett slutande plan från klätterväxterna, tänkte kanske ha vit och purpurtimjan som kantväxt på den krukan, samt lågväxande kärleksört.

I andra lindesbergskrukan tänkte jag i den bakre raden ha blå/ och eller vit bolltistel 4 st och röd sollhat (magnus) 4 st. Framför bolltisteln tänlte jag axveronika och kanske stäppsalvia. Framför magnus vet jag ännu inte säkert men funderar på nepeta där också, eller något annat.

I den sista frosttålig golvkruka i plast tänkte jag ha massa vårlökar som jag redan beställt, allium gladiator 3 st, allium globemaster 1 st, alliuym purple sensation 15 st, 3 sorters krokus, 3 sorters pärlhyasint,rysk vårtstjärna, vit och blå, snödroppen, balkansippa. Sen tänkte jag sätta ettåriga fröer, honungsört och kanske något mer.

Nu blev det väldigt mycket information i detta frågeformulär men min fundering är ganska öppen, har ni något inputt utifrån mina ideer och förutsättningar?

Rymms alla vårlökar i den kruka jag dedikerat eller bör jag plantera några i de andra krukorna? De större som globemaster och gladiator funderar jag på om de bättre skulle passa i krukan med spalje mot väggen.

Den froståliga krukan som jag avser dedikera för vårlökar är inte gjort i EPP. Hur ska jag tänka med vintertäckning både för den samt mina andra krukor?

De sorter och förslag på perenner som jag nämnt ovan, vilka av de passar bättre att sätta i jorden nu/snart och vilka är bättre att köpa till våren och då sätta i jord?

Någon annan perenn som ä bra för polinatörer och som skulle passa under mina förhållanden som jag missat?

Bifogar bild på hur balkongen och hängkrukorna, golvkrukorna ser ut så blir det kanske lättare att ge råd. Ni får tänka bort alla växterna på bild. Jag har haft mycket problem med mjöldagg på solrosor och tomatplantor i början av säsongen så det kommer jag inte ha igen.

torkel

Kommentarer

 • Hej Torkel!

  Tack för din fråga! Vilken fin balkong du har!

  Generellt kan man säga att fleråriga växter som ska övervintras i krukor behöver något slags isolering runt krukorna. Det fina med Lindesbergskrukorna är ju att de har isoleringen "Inbyggd" i själva krukans material. Att övervintra växter i vanliga balkonglådor, m.m. kan dock vara svårare. Det är egentligen rotsystemet som behöver skyddas mot kylan.

  Mot väggen så tycker jag att det låter som en bra idé med en klematis. Det finns mängder av sorter och de flesta skulle klara läget bra, så jag skulle helt enkelt välja efter önskemål om färg och höjd. Perenner att skugga med behövs framförallt för de storblommiga sorterna. Du kan plantera vilka perenner som helst egentligen, så använd gärna några av de som du funderade omkring.

  Lökväxterna skulle jag råda dig att plantera nu direkt i höst, men perenner och andra fleråriga växter kan man gott vänta med till våren, så att de får en säsong på sig att etablera sig i krukorna innan den första vintern. Vad gäller lökarna så skulle jag ta med mig tanken på att många av de alliumsorter som du tänkt dig blir ganska stora (och höga) och behöver rejält med utrymme, så tänk på att inte plantera för tätt.

  Lycka till med dina planer!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.