Till senaste kommentaren

Insynsskydd av olika bambusorter alternativt häck?

Hej!
Jag köpte olika bambusorter av er i höstas som jag jordslagit och nu ska plantera.
Jag planerar använda dem som insynsskydd längst tomtgränsen där de flesta av björkarna var ruttna har behövt tas ner. (Se bild) De tre närmaste i bild är kvar övriga borttagna.

Jag köpte sorterna Simba, Jumbo, Tiny och Rufa och har flera av varje samt kan komplettera vid behov. De har ju lite olika höjder och utseende. Har ni tips på hur jag ska placera dem, ska jag blanda de olika sorterna eller hålla ihop efter sort? Har ni tips på någon annan växt som kan passa att ta in som komplement? Kan vara blommande eller gröna.

Tomten är i Sörmland, växtzon 3, relativt vindskyddat, tung lerjord men där jag jordförbättrat växer det bra. Nära diket och håller fukt bra men är ändå relativt väldränerat.
Sol/halvskuggigt område, på sommaren sol från ca 10-17.

Ett annat alternativ om det blir svårt med bambun är att placera den på baksidan och ha en häck här istället. Tar gärna emot tips om sorter som skulle kunna funka för det alternativet.


Helena

Kommentarer

  • Hej Helena,

    Tack för en spännande fråga!


    Självklart kan du ha en bambuhäck längs med uppfarten mellan träden. Tycker det låter lite spännande. Alla de sorter som du köpt tillhör gruppen bergsbambu eller är nära besläktade och har liknande egenskaper och gillar samma förhållanden. Dom är tåliga, växtvilliga och väldigt fina.

    Du har en idé om att plantera bambun där det står och en gång stått björkar vilket jag tycker låter som en rolig och mycket bra plan. Även om dom är lika i växtsätt så har dom sina olika utseenden. Jag skulle blanda sorterna med varandra och placera de sorter som håller sig lägre under en längre tid, till exempel 'Tiny' framför de sorter som växer snabbare, som 'Jumbo'. Beroende på hur nära du placerar dom så kommer dom till slut växa samman och kunna skapa en häftigt böljande effekt.

    Som komplement till bambu skulle kunna vara andra växter med liknande växtsätt som kan röra sig i vinden men ändå bryta av i utseende. Växter som Liten Rödvide (Salix purpurea 'Nana') med sina långa smala grenar och små blad är mycket vackra som friväxande men kan även formklippas om man vill ha något som bryter av mot bambun. Om du vill lägga till något som blommar skulle både strandiris (Iris sibirica) eller daglilja (Hemerocallis) funka bra. Mycket tåliga perenner där båda har gräsliknande bladverk och kan blomma under olika perioder under sommaren och ge färg.

    Om du ändå skulle vilja satsa på en mer klassisk häck så kan du välja populära alternativ som Avenbok eller Liguster. Dom är tåliga och kan formas lätt efter ens egna behov. Vill man testa något som är mer ovanligt skulle du kunna ha smällspirea. Dom är tåliga, växer snabbt och kommer i många fina färger.

    Hoppas att detta var inspirerande och kan hjälpa dig att få en rolig, spännande och vacker häck!

    Stort lycka till!
    Amie Liddle Trädgårdsmästare
  • Stort tack för ditt svar, jag blev så glad att du gillar bambuidén, jag satsar på den! Lite följdfrågor som dök upp:

    Planteringen:

    • Ska jag plantera en hel rad med jumbo med rätt plantavstånd (1,5m?) och sen ha en till rad framför. Sätter jag i så fall alltihop framför björkarna mot huset till? Känns som att det blir långt från diket då och tar mycket av gräsmattan. Eller kan jag plantera dem sicksack, så som på min skiss här? Då kommer jumbon med kanske 2-3 meters mellanrum och ca 40 cm från diket. 
    • Ser det bra ut annars som jag gjort på skissen med fördelningen av olika sorter, eller skulle du gjort på annat sätt och satt dem fler tillsammans av samma sort. 
    Mått:
    • Hur långt framför ska jag sätta nästa rad med bambu framför jumbon? Beräknar jag det med planteringsavstånden för varje sort så de kommer lite olika långt ifrån eller sätter jag dem i en rak linje med samma avstånd? 
    • Hur brett ska jag räkna att alltihop blir när det är färdigvuxet, kommer det ta mycket plats av gräsmattan eller lätt att beskära i så fall. 
    Stubbar:
    • Jag är väldigt glad om jag slipper ta bort alla stubbar, tror du bambun ändå täcker dem med tiden? Jag kan plantera inte med helt jämnt avstånd då, men det kanske inte gör något med denna typ av häck? Tar gärna ditt tips om vad som är bäst här. 
    Perenner:
    • Gillar verkligen idén med tex iris framför, men har mycket mördarsniglar där vid diket. Finns det andra sorter du kan tipsa om som passar in men som sniglar ratar? Ska man placera dem i grupper lite här och där? 
    • Jag har en hel del astillbe jag fyndade hos er, kan det funka att sätta mot parkeringen? (Se skiss) Om inte har jag en annan plats för den. 

    Tusen tusen tack för dina råd är så glad för din
    Helena
    Helena
  • Stort tack för ditt svar, jag blev så glad att du gillar bambuidén, jag satsar på den! Lite följdfrågor som dök upp:

    Planteringen:

    • Ska jag plantera en hel rad med jumbo med rätt plantavstånd (1,5m?) och sen ha en till rad framför. Sätter jag i så fall alltihop framför björkarna mot huset till? Känns som att det blir långt från diket då och tar mycket av gräsmattan. Eller kan jag plantera dem sicksack, så som på min skiss här? Då kommer jumbon med kanske 2-3 meters mellanrum och ca 40 cm från diket. 
    • Ser det bra ut annars som jag gjort på skissen med fördelningen av olika sorter eller skulle du gjort på annat sätt, tex satt flera ihop av samma sort. Tacksam för tips 
    Mått:
    • Placeringen av nästa rad med bambu:: Ska jag basera dem på varje enskilt planteringsavstånd så de kommer lite olika långt in på gräsmattan eller sätta dem i en jämn rad och i så fall hur långt framför?
    • Hur brett kommer detta bli ca och är det lätt att beskära om man tycker det tar för mycket av gräsmattan? 
    Stubbar:
    • Jag är väldigt glad om jag slipper ta bort alla stubbar, tror du bambun ändå täcker dem med tiden? Jag kan inte plantera med helt jämnt avstånd då, men det kanske inte gör något med denna typ av häck? Tar gärna ditt tips om vad som är bäst här. 
    Perenner:
    • Gillar verkligen idén med tex iris framför, men har mycket mördarsniglar där vid diket. Finns det andra sorter du kan tipsa om som passar in men som sniglar ratar? Ska man placera dem i grupper lite här och där? 
    • Jag har en hel del astillbe jag fyndade hos er, kan det funka att sätta mot parkeringen? (Se skiss) Om inte har jag en annan plats för den. 
    Tusen tusen tack för dina råd!

    Helena
    Helena
  • Hej igen och tack för den fina skissen, det gör det lättare att hjälpa till.

    Jag tycker att det du gjort på skissen är en väldigt bra idé. Att plantera bambu 'Jumbo' på rad mellan björkarna och stubbar. Att dom kommer med lite extra mellanrum gör inget och kommer vara fint. Jag skulle blanda de olika av bambusorterna som du gjort. Tror att det kan vara snyggt att blanda dom då helhetsintrycket skulle vara mer intressant än att separera dom.

    Jag tycker att du ska försöka hålla en rak linje och med samma avstånd mellan plantorna i rad två. Då dom olika sorterna inte har exakt samma växtsätt så kommer det se lite böljandet ut ändå samtidigt som du får en jämnare kant ut mot gräset. Avståndet mellan raderna kan vara någonstans mellan 60-100cm om målet är att dom ska växa ihop fort. Om du vill ha lite mer mellanrum och låta varje bambusort ta sin plats så skulle jag plantera dom på ca 100-120cm avstånd. Detta är ett rätt stort avstånd men det innebär att plantor inte behöver konkurrera i en ung ålder och möjligheten finns att jobba med andra olika växter emellan. Om man sätter plantorna i ett sicksackmönster så kan man plantera plantorna något närmare varandra.

    Du kan absolut låta stubbarna stå kvar. Att dom står med lite olika mellan rum har ingen betydelse och kommer kännas lite mer harmoniskt än att ha alla plantor på samma avstånd.
    Om det är så att du inte vill gräva bort stubbarna men vill få bort dom så snabbt som möjligt så kan du borra hål i dem. Då kommer djur, insekter och mikroliv flytta in och stubbarna kommer förmultna mycket fortare.

    Och när det kommer till sniglar så finns det ingen garanti på olika perenner som dom inte går på. Men det finns vissa arter som är lite mer motståndskraftiga. Du skulle kunna ha Rosenstav (Liatris spicata), olika sorter Allium, Nejlikrot (Geum), Daggkåpa (Alchemilla), Drakmynta (Physostegia virginiana). Dessa sorter kan utsättas för snigelangrepp men brukar komma lindrigt undan, speciellt när dom etablerat sig.
    Såklart du ska använda Astilbe om du har det vid parkeringen. Tänk på att försöka jordförbättra om möjligt för att se till att alla växterna kan etablera sig ordentligt.

    Hoppas det här är till hjälp och att planteringen går bra, du får gärna höra av dig igen med hur det blev. Ha det så bra!
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
  • Hej Jacob, stort tack för ditt svar!
    Ska man gräva diken eller bara ett hål för varje buske när man gör friväxande häckar som denna? Har ju lerjord räcker 50 djup och 50 brett? 
    (Försökt googla men hittar inget vettigt svar. Jag återkommer och berättar hur det gick sen.


    Helena
  • ..och en till fråga 😀 ska jag beskära bambun till typ 20 cm kvar direkt när jag har planterat den? Hört att man gör så med vissa buskar för att få dem fylligare. De är nu ca 0.7-1.2 m höga och lite spretiga.

    Tack igen!
    Helena
  • ..och en till fråga som förhoppningsvis blir den sista 😀 ska jag beskära bambun till typ 20 cm kvar direkt när jag har planterat den? Hört att man gör så med vissa buskar för att få dem fylligare. De är nu ca 0.7-1.2 m höga och lite spretiga.

    Tack igen!
    Helena
  • Hej Helena,

    När det gäller grävningen är det nästan alltid bäst att gräva ut ett dike. De måtten du angav fungerar bra för bambu.

    När det kommer till beskärningen är det här är en bra fråga. Även om vi kanske tänker oss bambu som en buskliknande växt i våra trädgårdar så fungerar dom inte riktigt på samma sätt. Bambu är som ett stort gräs och det kan man beskära hårt, ner till några decimeter för att få nya fina skott. Vilket är ett bra sätt att föryngringsbeskära bambu på. Men genom att klippa i ett bambu skott så kommer den inte att förgrena sig som många andra vedartade växter gör, utan mer eller mindre stanna i den höjden. Om man vill så kan man till och med form klippa vissa sorter ut av bambu, men jag skulle säga att det oftast är snyggare att hålla dom friväxande.

    För att svara på din fråga så kan du beskära din bambu hårt ned mot marken, men det måste inte göra att plantan blir tätare då bambu inte förgrenar sig på samma sätt som "vanliga" buskar gör. Om man beskär dem hårt så kommer det upp nya skott under hela säsongen men helheten kan se lika gles ut som innan. Om grenarna ser risiga ut med torkade eller slitna blad så kan man ta bort enstaka skott. Om plantan bara ser lite "spretig" ut så skulle jag låta den etablera sig, skjuta nya skott och på så sätt fylla ut plantan över tid.

    Stort lycka till!
    Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.