Till senaste kommentaren

Vad gör man åt järnbrist hos citronträd?

Jag tror att mitt citronträd har järnbrist, vad kan jag göra åt det?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Järnbrist uppkommer för att pH-värdet är för högt vilket gör det svårt för plantan att ta upp järn som binds hårt i jorden vid högre pH. För att komma runt detta vattnar du med regnvatten eller vatten som fått stå uppslaget någon dag samt använder citrusnäring. Du bör även vid omplantering välja en speciellt anpassad jord men lågt pH, exempelvis medelhavsjord.
  Blomsterlandet
 • Hej!
  Jag har lite problem med min Calamondin, den har fått gula prickar på bladen men jag vet inte vad det ska betyda? Ohyra eller brist på något? Tacksam för svar!

  Jenny
 • Hej Jenny,
  Det är möjligt att det är näringsbrist. Ger du trädet någon näring idag?
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Ja, har en flaska näring som man blandar med vatten och det står att man ska ge den vid varje vattning vilket jag har gjort. Kan det vara för att jag vattnar med kranvatten? Eller att jag har vattnat för lite?
  Jenny
 • Ernst K satt ner järnspik i sitt citron träd för att tillföra järn/näring. Är det bara trams eller sanning. Tack på förhand Pierre
  Pierre Kristiansson
 • Hej!
  Det kan även vara tex ojämn vattning, tempväxlingar eller skadedjur som ligger bakom dessa cellsprickor i bladen. Ser trädet friskt ut i övrigt, så har det säkert fysiologiska orsaker. Det kan rätta till sig själv. Det låter bra att den får näring enligt rekommendation. När det gäller järnspik så är jag tveksam till hur mycket som utsöndras. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Jag hittade väääääääldigt små röda kryp på baksidan av ett av bladen på trädet. Spinn? Har duschat av den varje kväll i badkaret men har oxå sprayat med såpvatten, låtit den stå en stund och sendan sköljt av den ordentligt med vatten. Finns det något annat man kan göra?
  Jenny
 • Hej Jenny,
  Du har gjort alldeles rätt som duschat växten och ökat luftfuktigheten. Du kan även använda ett växtvårdsmedel som tex såpavatten som du sprayar bladen med. Upprepa behandlingen ett par gånger under några veckors tid. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Spinn är gul-vita små spindelkvalster, kvalster som är  röda  av något mindre storlek är sannolikt rov-kvalster som äter upp spinnkvalster. Var rädd om dessa, har du tur så kan du få dem att överleva...
  Eva
 • Hej, nu i oktober skall man ju sluta göda citrusträd och då försvinner ju också källan för järn.  Kan man tillföra järn utan att göda?  Skall man spraya träden under vintervilan?

  Christina
 • Hej Christina!
  Du behöver inte bekymra dig om att gödsla särskilt med järn under vintern. Om du bara har gödslat ordentligt under sommarhalvåret så kommer plantan att klara sig bra. Brist på järn uppstår inte lika snabbt som t ex brist på kväve, utan plantan klarar gott vinterhalvåret utan särskild tillförsel. Att duscha plantan då och då kan vara ett bra sätt att höja luftfuktigheten, särskilt om man är tvungen att ha plantan inne i rumsvärmen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!

  Fick ett citronträd förra helgen och bladen har redan börjat falla. Varför? Har jag vattnat fel? Vattnat då jag fått trädet och i mitten av veckan då jag tyckte jorden var lite torr. Kan Ni ge mig några tips?❤️Stort tack på förhand❤️
  Guzelle
 • Hej,
  Tack för fråga och bild,
  Jag tycker det ser ut som näringsbrist. Att en växt tappar blad i samband med flytt är inte helt ovanligt då det är stressande för en växt att byta miljö. Men så snart trädet acklimatiserat sig och dagsljuset blir starkare så kommer bladavfallet förhoppningsvis avstanna. De blad som är gulgröna uppvisar symptom på näringsbrist, vid vattning kan du blanda i citrusnäring i vattenkannan.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tusen tack för svaret! ❤️
  Guzelle

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.