Till senaste kommentaren

Jättepalmlilja visar tecken på rutten stam

Hej,

Jag har en jättepalmlilja (yuccapalm) som jag för ca 3 veckor sedan råkat lämna ståendes utan möjlighet till dränering. När jag efter några dagar märkte att jorden fortfarande var blöt tog jag ut den ur sin kruka och planterade om den med torrare jord och bättre möjlighet till avrinning. Vad jag minns såg rötterna då ok ut och jag har bara vattnat den minimalt efter det. En del av bladen och de små skotten som kommit ut från stammen har torkat sedan dess. Annars har den sett hyfsat pigg ut.
I morse märkte jag dock att det börjat tränga ut vätska ur stammen och att den på vissa ställen fått lösare bark och blivit aningen mjuk. Jag har plockat bort lite bark på några av dessa platser och det ser ut som att stammen under barken börjat ruttna. Tror ni det finns en chans att den fortfarande kan klara sig om jag låter den vara eller skär bort de ruttnande partierna? Eller är det helt enkelt bättre att såga av de mindre stammarna så snart som möjligt och låta dessa få rötter på nytt? Jag bifogar bilder på yuccan (den till höger i krukan).

Tacksam för hjälp!

Vänliga hälsningar,
Emil
Emil

Kommentarer

  • Hej Emil, tack för ditt inlägg!

    Eftersom bladverket fortfarande ser ut att må bra och inte uppvisar bleknande färg eller slapphet så tycker jag att du bör avvakta med alltför drastiska åtgärder.

    Om rötan skulle sprida sig mer eller om bladverket inte verkar kunna ta upp vätska, blir hängigt och kanske lite gult de närmsta veckorna så behöver du kanske ta till någon av åtgärderna som du själv föreslår. Tycker att den bör få 6-8 veckor på sig med extra försiktig vattning om plantan inte uppvisar ett försämrat allmäntillstånd.

    Jag håller tummarna för din jättepalmlilja.
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.