Jordförbättring - krukväxter

Hej! Jag är väldigt ny på det här med växter men har grottat ned mig på internet ett par dagar och ser att många blandar jorden med exempelvis perlite och orkidébark. Kan man använda en sådan mix till alla krukväxter? och är det då bättre än enbart jord?

Funderar även på funktionen lecakulor har, använder dem nu som extra dränering i botten av krukan. Använder jag dem då på "rätt" sätt?

Tacksam för svar
/Nyfiken nybörjare
Caroline

Kommentarer

  • Hej,
    Så roligt att du är nyfiken på och vill komma igång med odling! Att blanda sin egen jord är något man kan pyssla med om man tex vill förbättra en jord som man redan har och anpassa den till den specifika växten. Att blanda in perlite liksom orkidebark är för att göra jorden luftigare. Perliten blir dock synlig eftersom den är vit och därför kan man istället använda bark. Men i en ny blomjord finns alla ingredienser som växten behöver.

    Större lecakulor placeras längst ner i krukan och används för att dränera bort vatten medan små lecakulor kan ibland blandas in i blomjorden för att precis som med perlite och barken göra den luftig.
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.