Jordförbättring

Hej!
Detta kan nog bli en rätt lång text och en del frågor, ber om ursäkt för det redan nu =/ 
Vi flyttade till hus för några år sedan där det var planterat en Måbärshäck på ena sidan av huset. Vi har varit väldigt dåliga på att underhålla både häcken och rabatten den står i men i år har vi lyckats rensa bort allt ogräs och klippt till häcken. Jag tycker att det ser ut som att det är väldigt lite jord kvar nu i rabatten. Det ser nästan ut som att rabatten är nedsänkt och ligger som i ett ”dike” då både gräsmattan på insidan av rabatten och marken på utsidan är minst ett par cm högre än jorden i rabatten.. Jag har varit hos er och köpt Planteringsjord och Algomin växa för att fylla på med jord och gödsla. Nu har jag kikat runt lite och är osäker på om jag kan ”fylla på” med endast planteringsjord och sedan bara gödsla med algomin, eller borde jag göra på nått annat sätt?

Har läst på den del ställen att barkmull ska va bra att jordförbättra med?
Kan jag blanda barkmull och planteringsjord och sedan sprida ut Algomin gödsel ovanpå jorden?
När jag sedan ”fyller” på med nån jord eller vad jag nu ska använda, ska jag bara lägga de ovanpå den befintliga jorden eller borde jag försöka blanda den befintliga med det jag fyller på med?
Vad rekommenderar ni?

Tacksam för svar 😀
Johanna

Kommentarer

  • Hej Johanna!
    Barkmull är ett suveränt jordförbättringmedel, framförallt när man har tunga lerjordar, men det vinner på att blandas ned i jorden innan plantering. Så i ditt fall skulle jag istället bara lägga på ny planteringsjord ovanpå, som du själv är inne på. Jorden innehåller en hel del näring (i alla fall om du köper en av bättre kvalitet). Avvakta därför några veckor med att gödsla, men sen kan då gärna gödsla med Algomin också. Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.