Julrosor med uppätna knoppar

Hej! De senaste tre åren har flera av mina julrosor, olika sorter på olika ställen i trädgården fått knopparna sönderätna/ uppätna av något. Kanske larv eller insekt. Jag har avlägsnat knopparna när jag ser att de blivit angripna men blir inte av med problemet. Vad kan det vara och vad kan jag göra?
Mvh Malin
Malin

Kommentarer

 • Hej Malin!

  Tack för din fråga! Den är inte helt enkel att svara på utan att se någon bild på hur det kan se ut... Julrosor brukar vanligen inte bli angripna på detta sätt. Försvinner knopparna helt och hållet eller blir de söndertrasade/förstörda på något sätt? Har du sett något "kryp" som äter på knopparna? Du råkar inte ha någon bild på hur det ser ut?
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Har ingen bild nu men kan se om det finns någon knopp kvar att ta på! Jag har inte sett något som ”kryp” men det blir större eller mindre hål, ett per angripen knopp. Det blir mörka kanter runt hålet. Det ser ”urätet” ut.
  mvh Malin
  Malin
 • Hej igen!

  Då förstår jag lite bättre vad som händer. Jag kan inte hitta någon information om detta typ an angrepp på julros. Något liknande inträffar dock ibland på rosbuskar. Det handlar då om rosenskottstekel som gör motsvarande skador på rosor. Kanske är det denna (eller någon annan stekel) som fått smak för dina blomknoppar. Då stekeln lever inne i knoppen eller nere i jorden är den svår att beämpa. Vid första tecken till angrepp bör du klippa bort hela blomstängeln (och för säkerhets skull helst även övriga knoppar) och bränna upp den eller slänga iväg med hushållsoporna i tillsluten platspåse. Låt de inte ligga kvar på annan plats i trädgården, då det i sådana fall kan sprida sig vidare. På så sätt kan man på några års sikt komma till rätta med problemen.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag får göra så! Tack för snabbt och kunnigt svar ☺️
  Malin
 • Tack själv och ha en fortsatt trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.