Varför blir kaktusen brun?

Vad har hänt med min kaktus, den är mest brunaktig på ena sidan. Har stått i ett fönster mot en inglasad balkong. 

Kommentarer

 • Hej, tack så mycket för din fråga!

  Den här frågan får vi ganska ofta och att den blir brun är ofarligt och naturligt i detta fall. Det kallas för korkbildning.

  Opuntia tillsammans med många andra kaktusar har detta som ett ålderstecken. Man brukar säga att stress kan skynda på processen och beror oftast hos oss på ljusbrist. Tyvärr är det som för oss människor svårare att bromsa utvecklingen, när det väl har börjat.

  Nytillväxten på en opuntia med korkbildning är oftast grön något eller några år även om korkbildningen tar sig högre och högre upp. En bildlig liknelse är hur träd och buskar växer under vår och sommar och är då gröna tills på hösten så det som växt under säsongen mognar av och det bildas ett brunt vedämne - lignin i grenar och kvistar. Vad som händer i en kaktus skiljer sig förstås från det, men just det här att det blir en starkare och tåligare växt som tål mer kan man jämföra med.

  Det ser ut som att det kan vara läge för en omplantering när ljuset vänder tillbaka efter den här mörka årstiden nu som vi är mitt i och försök ha den i ljusaste möjliga fönster nu under vintern, gärna med en extra belysning.

  Med vänliga hälsningar  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.