Till senaste kommentaren

Kalamondin. Mår inte bra, övervattning? Hårt packad jord/cementliknande bidragit?

Hej, jag köpte mitt livs första kalamondin  (ca 80 cm hög med kruka) våren 2022 som jag haft i söderläge på balkong och den har frodats. Under vintern var jag tvungen ha den inomhus (lägenhet), men har haft den nära fönstret. Dock 18-20 gr som jag vet är för varmt (men har inget alternativ). Har inte heller haft någon luftfuktare. Däremot extra växtbelysning, fn 15 tim/dygn. Har vattnat ca var tionde dag med lite näring 1g/månad. Trädet har klarat sig ganska bra tills nyår då den började tappa blad. Nu är den riktigt risig, några grenar ser också ut att vara döda. Jag ser ingen ohyra på växten. Min tanke är att jag ändå vattnat för mycket. MEN när jag köpte den noterade jag att jorden var oerhört hårt packad (ovanligt hårt i mina ögon, ), nästan cementklumpsliknande. Då jag planterade om efter inköp så tog jag inte bort den jorden av rädsla för att skada rötterna, lade bara till lite ny runtom i en något större kruka. Hela året har jag kollat med fuktighetsmätare före vattning och inne i denna jordklump har det alltid varit väldigt fuktigt ("wet" på mätaren), men jag har vattnat en skvätt ändå. Jag antar att den hårt packade jorden hållit fukten väldigt väl. Min teori är att de små mängder vatten jag tillfört ändå varit för mycket. Jag hoppas att den tar sig till våren, men tråkigt är det att se den så här. Jag undrar varför jorden var så hårt packad vid inköp - är det brukligt? Borde jag gjort en större insats för att mjuka upp den hårda jordklumpen och byta jord - och i så fall göra det nu till våren, i hopp om att den tar sig. Har ni några andra råd att ge för att få den att må bättre? Tack för hjälpen, hälsningar Maria
Maria

Kommentarer

  • Hej Maria!

    Att kalamondin och andra citrus släpper en hel del blad under den mörka årstiden är helt naturligt. Det är en bra växtbelysning du har och bladen som är kvar ser ut att vara helt gröna. Skulle din kalamondin varit för blöt/övervattnad så hade bladen varit blekare och gulare.

    Om trädet kunnat stå svalare så hade det troligtvis släppt färre blad och utan extraljuset hade den troligen kunnat vara helt kal. Medelhavsväxter som övervintrar inne i rumstemperatur reagerar först efter en tid, många gånger kan vi känna att ljuset redan börjar vända tillbaka lite innan bladfallet kommer. Träden vill behålla blasten, men efter en tid av stress prioriteras rötterna och därför fäller de löven för att minska avdunstningen.

    Jag ser inte heller några tecken på att det skulle vara ohyra på trädet och tack vare att grenarna är gröna, så känner jag mig inte orolig att det skulle vara någon fara för det. Det brukar komma nya blad nu när det blir allt ljusare ute. Att klippa in kvistarna lite grann sänder också signaler om att det är dags att börja växa för trädet och det går bra att klippa nu och ända in i maj månad. Själv brukar jag klippa dem och oliverna under april.

    De citrusväxter som säljs här i norr är odlade i södra Europa, där jorden är betydligt mer lerig än hos oss, kanske inte alltid så kompakt som den i krukan. Även små citrusträd tar flera år att få upp i säljbar storlek och för att klara högsommarvärmen i Sydeuropa behöver de ha en jord som är väldigt högt lertal i, så att fukten kan hållas jämn i krukorna som de odlas i.
    Det gör inget att den här jorden är kvar när vi sedan planterar om den i vår medelhavs- eller citrusjord som inte alls är lika lerig som den träden odlas i.

    Du borde inte gjort en större insats än du gjorde vi omplanteringen vad gäller den här lerjorden, men innan våren kommer på riktigt är det bra att kolla om krukan är full av rötter för att avgöra om det behövs en omplantering före säsongen och tillväxten sätter i gång.

    Jag tycker att du kan börja ge halv dos av medelhavsnäring från mitten av april eller fyra veckor efter omplantering och öka upp till full dos under en månads tid. Att vräka på med full dos på en gång skulle bara tillföra mer stress. Eftersom du redan föredömligt nog har en fuktmätare tycker jag att det enda råd jag kan ge är att ha tålamod med trädet, det kommer att komma i gång och bli fint igen. Möjligen att putsa lite på grenar och kvistar det som ser skräpigt och torrt ut också.

    Vänliga hälsningar,

    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.