Till senaste kommentaren

Hur ska vi få vår Kalanchoe thyrsiflora att pigga på sig?

Hej! Har problem med våran krukväxt. Den har gradvis fått mer och mer slokande blad, och nu börjat få gulaktiga missfärgningar. Vi har vattnat den underifrån i ca 30 min två gånger på två månader. Men inte sett tecken på att den fått starkare blad efter nån vattning. Vi har tyvärr bara norrläge, så den har fått stå under en lampa på sistone. Vad ska vi göra för att den ska bli friskare? Vattna eller inte vattna? Tack på förhand
Emma

Kommentarer

 • Hej Emma, tack för din fråga!

  Kalanchoe thyrsiflora, eller doftkalanchoe som den också kallas är generellt tålig.

  Det ser inte ut att vara någon större fara på sikt för plantan, men det kan vara bra att justera ljus och vattning lite nu framöver, när det blir ännu mörkare.
  Jag tror att den skulle må bättre av fönsterplats även i norrläge och gärna om växtbelysningen kan flyttas dit också. Det går att vattna dem underifrån men 30 minuter låter lite länge. Det gula på bladen kan vara en kombination av ljusbrist och syrebrist där syrebristen orsakas av att det är för fuktigt i jorden. Testa därför att vattna en mindre mängd uppifrån men med lite tätare frekvens.

  Det kan vara så att den dröjer med att pigga på sig tills ljuset vänder tillbaka efter den mörka årstiden, då det också är läge att plantera om krukväxterna - det ser ut som att plantan står kvar i "köpekrukan" så det kan vara lite dåligt med utrymme för rötterna. Om det redan nu är så att rötterna är synliga runt om och under jordklumpen kan det vara en fördel att plantera om den i en lite större kruka (men bara lite) med såjord/kaktusjord.

  Lycka till!

  Vänliga hälsningar

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.