Kan det vara trips?

Har upptäckt att vi antagligen har trips som angripit bland annat monstreran. Men det var även något som ser ut som ett kluster av vita ägg i jorden.

Monstreran har vi haft sedan i julas och nu är första gången vi har haft några problem. Vi trodde att det först var över/underbevattning eller ljuset som var problemet då den började slakna och ändra färg osv. Men idag så ramlade jag över en artikel om angripare och när jag tog en närmare titt så såg jag små kryp och deras (antagligen) avföring vid skadorna på bladen.

Kollade därefter alla våra växter och har isolerat de synligt angripna växterna i vår inglasning tills vidare. Men nära deras platser har vi även kaktusar och garderobsblomma(?) (zamioculas zamiifolia) (den enda i det området som inte visar några tecken på angrepp för tillfället) samt en annan typ av planta som mått bra fram tills för ungefär en vecka sen då den började bli hängig och på bara några dagar totalt gett upp. Dessa plantorna stod i olika rum och vi vet därför inte riktigt hur vi ska avgöra vad som ska isoleras/behandlas. Och eftersom jag hittade vad jag antar är ägg i monstreran så vet jag inte heller exakt hur vi ska gå tillväga.

Går det att rädda våra plantor och isåfall hur? Vad kan angriparna vara för några? Samt ska vi anta att t.ex bland annat kaktusarna också fått skador?

 Bifogar bilder på både monstreran, växten som gett upp, palmen, kaktusen samt äggen.

Kommentarer

 • Hej!

  Alla växterna förutom (förhoppningsvis) kaktusen har blivit angripna av trips. Om det är rotlöss eller ofarlig jordsvamp i monsterans jord är svårt att avgöra. Angreppen på alla växter du visat på bild är så pass stora att jag skulle göra mig av med växterna. Se till att diska alla krukor med hett vatten och diskmedel. Torka även de platser de stått på noga. Ha kaktusen under uppsikt och ställ inte nya växter nära den innan du är helt säker på att den inte blivit smittad.

  Tråkigt när sådant här händer!


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Okej tack så mycket!
  Verkligen tråkigt, vi har haft vissa växter i flera år så det känns faktiskt tungt. Har du några tips på hur man kan förebygga eller vad man ska hålla utkik för i framtiden?
 • Hej!

  Jag förstår att det känns tungt. Trips är en av de svåraste ohyreangreppen att lyckas bli av med, så för att lyckas gäller det att upptäcka angreppet i tid, innan det gått för långt. För att undvika att drabbas igen så kan ni se till att växterna står lite svalare vintertid samt höja luftfuktigheten genom att duscha dem ofta eller ställa skålar med vatten kring växterna. Trips trivs i torr och varm inomhusluft. Ta också till vana att kontrollera undersidan av bladen på växterna då och då.

  Lycka till i fortsättningen!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.