Vad har hänt min aspidistra?

Hej! Jag undrar ifall jag kan få hjälp med att lista ut vad för ohyra jag har på min ungkarlsblomma. Den är ifrån ikea och ända ifrån början har den haft de här små vita prickar eller bitarna av något på sig. Först trodde jag det var ifrån bladlöss, då jag läste att de kan lämna vita avlagringar efter sig och då växten även tar skada ifrån något och får gula prickar efter något. Men jag kan inte se något vid liv i växten. Om det var bladlöss borde jag ju se några bladlöss. Nu funderar jag på ifall de kanske är något sorgmygga eller likande då jag har sett att det flyger runt små flugor som jag trodde var bananflugor. Men det kanske är någon ohyra ifrån växten. Men jag kan inte läsa någonstans att de skall läma ifrån sig vita små avlagringar eller vad det nu är eller att de biter i växten. Så jag vet inte riktigt vad det är jag försöker bekämpa här.

Så det jag undrar är ifall ni kan se vad detta är för något och vad jag kan göra?? Och ifall min ungkarlsblomma kommer att återhämta sig ifrån detta?? Eller ifall den nu alltid kommer att ha de här fläktarna och skadade bladen. Då den den ju inte får nya blad särskilt ofta så ser det ju väldigt tråkigt ut när den är skadad. Men jag förstår ju också ifall den inte kan återhämta sig efter något sånt här.

Mvh Adam.

Kommentarer

 • Hej Adam,
  Jag har svårt att se vad det är för något då fotona är lite suddiga. Precis som du säger brukar bladlöss lämna vita spår efter sig men jag tycker heller inte att det ser ut som detta. Har du provat att tvätta ren plantan med såpa och vatten? Gör det och se om de vita kommer åter. Hör gärna av dig igen i så fall. Och som svar på din fråga om växten återhämtar sig från skadorna så tror jag dessvärre att dessa kommer finnas kvar som ”ärr”. Ha en fortsatt fin dag!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej! Tack för ditt svar. Och jag har testat spreja växten två gångermed sopa vatten. Och det har inte gjort något än så länge. Men jag kanske har för lite sopa. Eller inte gjort det tillräckligt mycket. Är det något man skall göra ett tag eller hur fungerar det?

  Och en till sak jag har lagt märke till är att det lämnas även efter sig sånna här små bruna typ puppor eller vad det nu kan vara och det är under dem som skadan sker. 


 • Hej igen,
  Tack för ytterligare en bild. Nu ser jag vad det är. Det är sköldlöss. Pillra bort så många sköldar som möjligt och behandla hela växten med såpavatten. Det går även bra att spraya plantan. Upprepa behandlingen varannan vecka i ett par månaders tid. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.