Till senaste kommentaren

Kan man beskära syrenträd & Norsk Brudspirea nu i oktober?

Hej!
Vi glömde bort att beskära både syrenträdet (jättestort och risigt) och vår 7 meters häck av Norsk Brudspirea som är väldigt hög och risig även den. Vet om att beskärning nu ger mindre blomning till våren, men det är okej. Men kan jag beskära dessa nu i oktober utan att riskera att dem dör helt? Brudspirea häcken kommer nog att fara illa om det kommer snötäcke då den är alldeles för hög och vildvuxen just nu.

Kommentarer

 • Hej, tack för ert inlägg!

  Det går bra att beskära både syren och norsk brudspirea (eller norskspirea som den bytt namn till) fortfarande i zon 2 som ni angivit.
  JAS-perioden (juli-september) är bra för båda, men vi har inte hunnit så långt in i oktober än.

  Att skära eller klippa ner på vårvintern, precis innan det ska till att börja växa kan ge större återväxt första säsongen. En möjlig strategi är att klippa en del nu för att undvika vinterskador och göra den största delen av beskärningen efter vintern.

  Vilket man än väljer kommer göra att blomningen uteblir eller i vilket fall blir mycket mindre första säsongen, men det är bättre att träd och buskar mår bättre och blir starka, så kommer de också att belöna med mer blomning längre fram.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.