Till senaste kommentaren

Kan man blanda klängväxter på en spalje?

Hej!
Jag planerar att skärma av en del av vår tomt med en spalje som kommer avslutas med en rosenportal. Spaljen kommer sträcka sig från våran södervägg ca 4,5 meter och avslutas med en rosenportal 1 meter bred och 2 meter hög. Nu funderar jag på vilka kläng växter vi skall välja till detta projekt då vi vill klä in spaljen i grönska.

Jag har tittat både på Vildvin, Klematis och Kaprifol och kanske går de och blanda? Min nuvarande vision är ett Vildvin invid väggen som får växa utåt längst med spaljen för bäst insynsskydd och möta Klematis i kanske två olika färger för att avsluta med en Kaprifol som får klättra uppför Rosenportalen.

De frågor som detta ger upphov till. Kan man blanda dessa klängväxter eller kommer de konkurera ut varandra och hur mycket plats behöver man mellan plantorna för att de inte skall "kväva" varandra? Hur många plantor behöver man för att täcka 4,5 m spalje?

Har också läst att Klematis vill ha sin nedre del av stammen skuggad. Kan man då plantera klematisen på den sidan av spaljen som får minst sol och låta klematisen och spaljen "skugga sig själv"?

MVH

Marcus
Marcus Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Marcus!
  Tack för dina frågor! Jag ska försöka besvara dem i tur och ordning. Att blanda flera klängväxter på samma spaljé går alldeles utmärkt. Det man ska tänka på är bara att det kan bli så att någon av växterna är konkurrenskraftigare än de övriga och att man därför måste vara med och begränsa den (genom att klippa bort grenar) så att alla sorterna får en chans. När man planterar flera klängväxter på rad brukar man lämna 1-1,5 meter mellan plantorna, så 3-4 plantor till spaljén låter lagom. De klematissorter som behöver skuggas är framförallt de storblommiga sorterna. Dessa skulle jag undvika i det här fallet då de även oftast behöver klippas ned varje år, något som kan bli svårt om de slingrat ihop sig med vildvin och kaprifol (som inte ska klippas ned). Välj småblommiga klematissorter, som är både tåligare och mer lättskötta och alltså inte behöver varken skuggas eller klippas ned. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag har två klematis mot spaljé. De är gamla. Den ena småblommig har jag klippt ner till maken efter alla konstens regler och den kom helt ok.
  Men  båda har " spinn eller något liknande"  den storblommiga ser ganska fin ut men vit beläggning på blad och blommor.Kan de står för tätt? Kan jag beskära den storblommiga  och plantera om ? Mvh Lilian Sandber
  Lilian Sandberg
 • Hej Lilian!
  Det låter som mjöldagg. Det är en svampsjukdom som kan drabba vissa växter, bland annat klematis. Angreppen kommer ofta senare under säsongen och de kan variera från år till år beroende på vädret. Om de står tätt och fukt samlas på bladen, samt om de står och torkar så kan det främja mjöldagg. Det går säkert bra att plantera om och beskära. Få med rotsystemet så stort som möjligt. Lycka till!

  Frida Nyberg Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.