Till senaste kommentaren

Kan man plantera persikoträd i kruka?

Jag har ett persikoträd (Prunus persica ’Riga’) och bor i zon 4. Jag har svårt att hitta en bra plats i trädgården men funderar på om det går att odla det i kruka? I så fall skulle den stå i ett soligt och skyddat läge och sedan ta in den för vinterförvaring. Hur stor kruka behövs, vilken jord passar bra och finns det något annat jag behöver tänka på?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Som ofta är fallet med olika växters härdighet bör man komma ihåg att alltid ta det säkra före det osäkra. Sorten 'Riga' kan klara sig ända upp i zon 5 nedgrävd i marken, fast då i ett väldigt skyddat läge och med stam och krona täckt med fiberduk. Det är mycket beroende av vilket mikroklimat man har eller kan skapa som avgör om en växt klarar sig.
  Även om en odlare menar att zon 1-4 kan fungera så kan det ibland vara vettigare att vara i överkant försiktig.
   
  Visst går det att odla persika i kruka, men som alltid när man pratar om att odla fleråriga växter i kruka måste man ta hänsyn till att man förr eller senare når man ett stadium där varje kärl är för litet, eller man måste rotbeskära. Det är väldigt viktigt att krukan/odlingskärlet är stort. Gärna med en diameter på 60 cm och samma djup, eller ännu djupare. Detta både för att rotsystemet ska rymmas i mer än ett par år och för att det ska finnas ordentligt med jord som kan hålla fukten. Persika är känsligt för torka under heta sommardagar och särskilt under tiden då frukten mognar.
   
  Det är alltså redan från början vettigt att tänka att vilken slags kärl du väljer och att det behöver gå att flytta på det, med hjälp av någon sorts krukvagn eller platta med hjul.
   
  Vinterförvaringen är oftast det som är svårast. För att må bra inomhus bör det stå som oliver och citrus: från ett par plusgrader upp till åtta grader är bäst och helst med extra ljus från en växtbelysning. Men frågan är ändå om det inte skulle vara lättare att låta persikan stå ute året runt, för att vintervilan ska fungera bra och för att utsätta trädet för så lite stress som möjligt.
  Här finns mer skötselråd för Persika ’Riga’
  Persika Riga​​​
  Blomsterlandet
 • Hej! Mitt persikoträd står  ute året om, och min undran är nu hur tåliga knopparna som redan kommit är om det skulle bli uppåt 5-7  minus grader. Jag tror att vi på Hammarö har zon 3 men är inte säker!


  Ann-Britt Ekström
 • Ann-Britt,
  Persikoträdets knoppar är visserligen väl skyddade av höljet kring knoppen men om dessa har börjat svälla och förbereda sig för knoppsprickning kan du bromsa detta genom att täcka dem med säckväv dvs skydda dem från solljuset. Säckväven isolerar även mot sträng kyla.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för ditt svar!
  Ann-Britt Ekström
 • Hej!
  jag har tänkt köpa ett persikoträd i vår, osäker på vart jag skall plantera det - antingen inomhus i ett orangeri eller ute i trädgården. Går det att beskära/tukta grenarna, så att det inte blir alltför stort/yvigt?

  Linda
 • Hej Lena,
  Du kan hålla tillbaks persikoträdet i storlek genom beskärning. Annars är ett tips sorten:
  Prunus persica 'Ice Peach' som är ett lågväxande stamträd som passar utmärkt att odla i kruka. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Söker persikoträdet paraguayos. Kan jag odla detta träd i kruka på balkong i söderläge. Hur högt och brett blir det eller fins det som pelare. Är det självfertilt, behöver man hand pollinera och hur tåligt är det för sjukdomar.  Du kanske har andra och bättre alternativ.
  vänligen
  Ingamaj

  Ingamaj Vestermark
 • Hej Ingamaj!

  Jag har aldrig sett denna sort till försäljning i Sverige. Däremot finns det ett par andra sorter som är både härdiga och relativt motståndskraftga mot krussjuka (som är en mycket vanlig sjukdom på persika). Dessa sorter är:

  'Frost'
  'Riga'

  Klicka på namnen för mer information.

  Trevlig helg!

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.