Kärleksört Matrona

Hej! Varför ser mina kärleksört ut såhär? Vad har hänt? De är nyplanterade från tidigare i vår, har vattnats enligt rek och står soligt inne fin jord. 

Johan

Kommentarer

 • Hej!

  Trots att den här sorten av kärleksört en gång valt till årets perenn, dras den med en del bekymmer när det gäller torka. Det går lätt att se på den vita rudbeckian bakom att du vattnar ordentligt.
  Det kan tyckas motsägelsefullt att denna köttbladiga växt skulle tåla torka sämre än den mer tunnbladiga rudbeckian. Men det är många kärleksört och i synnerhet sorten Matrona som ser ut såhär efter denna torra säsong.

  Det har varit omfattande angrepp av tex mjöldagg och det gör att de blad som inte släppt har sett förtorkade och rynkiga ut.
  Men ge inte upp ändå, jag tror att dina plantor kan mycket väl kan komma tillbaka fint nästa säsong.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej igen Jacob,

  Ok, gällande just torkan så vettitusan - jag har en mätare som jag gått med minst en gång i veckan och kollat på minst 10 olika ställen i denna nyplanterade rabatt och det har alltid varit bra tillgång på väta och aldrig stått torrt en längre period. Det är 11 ton jord tillsatt i rabatten så den är verkligen planterad efter konstens alla regler. 

  Jag undrar om det ev. är dåliga växter från början? Alt. mjöldaggen du nämner, är det något jag kan göra åt just det för att undvika framöver?

  Tack!
  johan
 • Hej Johan,
  Så fint att få ge dig goda odlingsråd här 😀 Så dina kärleksörter vill inte riktigt ta sig? Jag håller med Jacob i sina råd till dig och tror också att de nästa säsong när de etablerat sig kommer utvecklas bättre. Mjöldagg får växter främst om de är stressade tex vid torka och vissa sorter är känsligare och mer benägna än andra att få svampangrepp. Bäst är att välja friska sorter, marktäcka jorden för att minska avdunstning och stödvattna vid torka. Något annat som jag däremot funderar på är om dina kärleksörter kan ha drabbats av minerarflugor? Det kan nämligen göra så att bladen torkar och dör? Om det är minerarflugor är det viktigt att vid första tecken på torka eller minering i bladen plocka bort dessa. Jag håller tummarna för att de nästa år är mycket vackrare!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.