Klängväxt till solig balkong?

Hej!
Söker en frodig klängväxt till min balkong. Ska växa på räcke och väggar omkring balkongen. Det är sydvästläge så ganska mycket sol. Älskar pipranka, men är rädd att det blir för varmt för den? Något annat ni kan rekommendera?
Söker även något fint träd till balkongen att odla i stor kruka. Ska också tåla sydväst läge. Finns något fikonträd som man inte behöver ta in på vintern?
Rebecca

Kommentarer

 • Hej Rebecca!
  Du kan med fördel plantera en klematis på din balkong och låta den klättra runt på räcke och väggar. Det finns mängder av sorter i olika färger och storlekar. Som träd skulle jag varmt rekommendera dvärgsyren 'Palibin', som är ett mycket tåligt litet träd. Det finns inga fikonträd som klarar vårt klimat vintertid. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack snälla för ett bra svar!
  Följd fråga då...klematis är den flerårig? (skulle gärna vilja ha något flerårig)
  Finns många sorter att välja mellan är det likvärdiga eller någon av dem som är mer frodig? Gillar liksom tät grönska mer än själva blomman.
  Stor kruka funkar härväl?

  Åter tack!
  Rebecca
 • Hej igen!
  Ja, den är flerårig, förutsatt att du kan isolera runt krukan eller placera in den frostfritt och svalt vintertid (lika som för alla fleråriga växter du ska odla i krukor). De flesta sorter är nog relativt lika frodiga, men tänk på att inte välja en för hög/lång sort, då den ska få plats på balkongen. Välj en rejält stor kruka. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Vad är en stor kruka för Klematis? undrar Agneta som också tänkte plantera en Klematis vid balkongräcket och markisstolpen
  Agneta
 • Hej Agneta!
  Jag skulle rekommendera att du planterar klematis i en kruka som är minst 10-15 liter, men gärna ännu större. Med en större kruka får då lättare att tillgodose växtens behov av vatten och näring. Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.