Till senaste kommentaren

Klätterhortensia eller annan klängväxt på delvis mossigt berg

Hej!

Jag skulle vilja plantera en klätterväxt som kan klättra upp på ett berg som jag har på tomten. Stället jag tänker mig är mellan granen och lönnen/pallkragen, där det finns som en liten ”nisch” i berget (se bilder). Marken där är ganska platt och relativt obeväxt. Jag funderar på att göra en upphöjd bädd och i den plantera klätterhortensia. Men funderar på om det svårt att få till det då berget till stor del är beklätt med mossa. Kan det göra det svårt för hortensian eller en annan klängväxt att fästa?

Utöver Klätterhortensia, har ni några alternativa förlag på klängväxt som skulle kunna passa? Läget är öst/sydöst och det är ofta ganska skuggigt längst ned (dock med morgonsol) men lite högre upp ligger solen på.

sara

Kommentarer

 • Hej Sara,
  Eftersom det ser ut att vara en naturtomt kan jag tycka att en skogsklematis eller kaprifol kan passa extra fint. Men även klätterhortensian kommer nog trivas. Att göra en upphöjd bädd för att plantera i blir utmärkt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Vilka bra förslag! Skogskematis har jag också tänkt på, tror det skulle kunna bli jättefint. Det är en naturtomt, som du gissat. Det jag funderat över är om det är svårt att få den att liksom komma uppåt på berget, visst behöver den något slags klätterstöd att haka sig i?

  Finns det någon bra produkt eller teknik/tips för att få klematisen att komma upp på berget (det är ju i sig ganska ”platt”, inte så mycket för den att klänga sig upp i).
  sara
 • Hej Sara!

  Bara klematisen kommer upp en bit så kommer den säkert klara fint att klättra vidare själv, med hjälp av ojämnheter och andra växter på berget. Om den behöver lite hjälp i början för att komma upp den första biten kan man kanske luta några längre blompinnar mot berget, alternativt luta en lagom stor bit av armeringsnät mot bergets sida.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.