Till senaste kommentaren

Svampangrepp på klätterros 'New Dawn'?

Planterade klätterros new dawn för cirka 3 år sedan. Nu verkar de ha fått någon sjukdom(se bilder). Vad är detta och hur går jag tillväga för att motverka/få bort detta? Jag brukar gödsla med rosgödsel tidigt vår o sen när de blommat ut. 
Cissi

Kommentarer

 • Hej Cissi!

  Det är rosrost och kanske lite svartfläckssjuka som är på dina blad. Det är två olika svampangrepp som gillar rosor och torra varma somrar.
  Det finns ett medel som heter Binab som är ett naturens eget växtskyddsmedel som är effektivt mot de här angreppen och ganska många olika svampangrepp.
  Men jag tycker att det är försent på säsongen för att gå på med detta. Bladen kommer snart att trilla inför vintern i vilket fall och angreppen behöver inte påverka plantan nämnvärt alls.

  Var bara noga med att städa bort alla blad löpande fram tills din New Dawn är kal. Dessa ska inte komposteras utan brännas eller kastas i brännbara soporna, så att det inte finns kvar sporer över vintern.

  Det är inte alls säkert att du får det här nästa säsong, eller lika starkt angrepp. Var bara vaksam - det brukar man ju bli när man haft det en gång - och vid minsta antydan till angrepp så kan du använda Binab.

  Läs gärna mer om medlet här:
  https://www.blomsterlandet.se/produkter/tillbehor/vaxtskydd/biologisk-bekampning/binab-t-nyttosvamp-39768/

  Önskar dig en fin måndag.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.