Till senaste kommentaren

Vilken klätterväxt kan jag plantera i blomlåda med spalje?

Hej, Jag vill plantera en klätterväxt, gärna någon sort som blommar och/eller får vackra höstfärger och som jag kan plantera i en odlingslåda av järn (rostar) med spaljé.
Tar tacksamt emot tips på passande växt. Jag bor i Roslagen och altanen är västorienterad.

Mvh
Maria
Maria

Kommentarer

 • Hej Maria,

  Tack för din fråga!

  Att plantera klätterväxter i vackra kärl har blivit väldigt populärt och går många gånger bra. Värt att veta är dock att växter i kärl/krukor/odlingslådor är mer utsatta och vill man prova detta är det bra att satsa på rätt kärl från början. De flesta klätterväxter kräver ett jorddjup på 50-60 cm för att trivas och en diameter på minst 50 cm. Detta för att de ska kunna tillgodogöra sig nog med näring. Ett tips är också att i tidigt skede fundera över hur växten kommer att trivas över hela året. Upphöjda odlingslådor torkar ut lite snabbare och är mer utsatta vid frost och kalla temperaturer, du kanske kan isolera lite extra innanför lådan till exempel?

  När det kommer till valet av växt finns det många vackra klematis som trivs bra i detta läge, några exempel på dessa hittar du här: Klematis zon 3, Västläge. Klematis finns med blomning i flera fina färger och storlekar på blommor.

  För en vacker höstfärg är det få som slår Engelmannsvin eller Rådhusvinet.

  Jag hoppas att denna information var till hjälp och lycka till med din klätterväxt!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.