Tips på klätterväxt inomhus

Jag skulle vilja ha en klätterväxt inomhus och vill att den ska täcka en hel vägg. Tycker att murgröna och filodendron är vackra, men växer dessa långsamt? Kan man köpa växter som har växt en del eller finns det liknande, snabbväxande klängväxter som man kan ha inomhus?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Porslinsblomman har en fantastisk växtkraft, så det är ett bra tips. Den skickar iväg långa rankor och växer så det knakar om den trivs. Den finns också ofta att köpa i stora exemplar.
  Läs gärna mer om porslinsblomman här.

  Blomsterlandet
 • Jag tänkte rama in ett fönster som ligger i nordostlig riktning, finns det någon slingerväxt som skulle passa där?
  Marianne Nyman
 • Hej Marianne!
  Tack för din fråga! Växter som skulle kunna passa i ditt fönster är t ex gullranka, klätterkalla eller silverranka. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, jag vill köpa en stor klätterväxt som ska täcka en vägg med snedvägg. Den är ca 150 cm och har en snedvägg. Jag vill att den ska täcka väggen så mycket som möjligt. Eftersom det är en snedvägg, behöver man klippa de delarna där det är snedvägg? Kan man också köpa en snabbväxande?
  Växtälskande dagdrömmare
 • Hej,
  Innan jag hjälper dig med förslag behöver jag veta om det är en klätterväxt för inomhus eller utomhus? Ser fram emot att höra ifrån dig snart igen.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hur ofta ska en inomhus murgröna på båge vattnas?
  Eva larsson
 • Hej Eva!
  Några gånger i veckan behövs säkert nu under sommaren, men det beror på fönsterläge och krukstorlek. De kan torka upp lite lätt mellan vattningarna. Duscha gärna.

  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej, jag vill gärna införskaffa mig någon sorts klätterväxt som kan klättra runt gardinstången osv, jag har ett väldigt stort fönster i söderläge där jag gärna vill ha den, vilken sort kan då rekommenderas?  
  Mvh
  .
 • Hej
  Den ska vara innomhus.
  Växtälskande dagdrömmare
 • Hej Växtälskande Dagdrömmare!
  Porslinsblomma passar bäst i ett soligt läge. Den blir både gammal och stor och är lätt att sköta.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej .
  Önskar förslag på klätterväxter inomhus.
  Jag har en rosenbåge vid öppning mellan hall och vardagsrum,.
  ljusinsläpp från söderfönster.
  Jag vill använda självvattnande krukor.
  Lite undrande över om 2st passionsblommor ,rosa och blå, skulle fungera?
  Tack på förhand

  Marléne Karlsson
 • Hej Marlene!
  Tack för din fråga! Det låter som att det eventuellt kan bli lite mörkt för passionsblomman, som kräver mycket ljus för att frodas och växa. Tåligare växter för placering längre in i ett rum är t ex murgröna eller gullranka. De passar även bra i självvattnande krukor. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej. Jag har en nyplanterad ung vattenfikus inomhus.
  Ska den få växa på spaljé eller hänga i ampel?
  Monica
  Monica Johansson
 • Hej Monica!
  Jag vet inte riktigt vilken sorts fikus det är du menar. Känner inte till att det finns någon fikus med det svenska namnet. Har du något annat namn på växten eller vet du möjligen det vetenskapliga namnet?
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Klätterficus eller fucus pumila.
  Monica
 • Hej Monica!
  Tack, då var det lättare att ge ett svar :-)
  Klätterfikusen brukar bli snyggast om den får hänga i en ampel. Om du har en spaljé för den att klättra på, så är det såklart också en möjlighet.
  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar.
  Önskar dej detsamma! ☺
  Monica
 • Hej!
  Vi har ett orangeri som blir ganska varmt om vår/ sommar och där vi håller ca 10 grader på vintern. Tänkte ha en växt som klättrar i ett armeringsnät som hänger i taket, men undrar vilken sort som är bäst med tanke på temperaturskillnaderna under året? Går det öht?
  Malin E
 • Hej Malin!
  Jag tänker att man kanske kunde ha vinrankor för växthus. Alternativt kiwi. Även klängande växter som t ex passionsblomma skulle kunna fungera. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag tänkte försöka få tag i någon klätterväxt som kan klättra runt en metallställning jag har inomhus. Jag haren växtälskande katt och vill undvika nåt giftigt. Det är en skuggig plats med lite sol på eftermiddagarna och ställningen står en bit in i rummet. Men kan flytta den närmare fönstret. Har ni några förslag?
  Amanda ☺️
  Amanda
 • Hej Amanda!
  Jag tror att alla växter som man kan tänka sig redan omnämnts i den här långa frågetråden, men jag kan upprepa t ex gullranka, klätterkalla eller silverranka. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag vill ha två stycken olika hängande växter till mitt rum. Det blir ganska ljust i rummet och vid vissa tider på dagen så blir det direkt solljus. Helst ska växterna vara relativt lättskötta och inte giftiga, då jag har katter. 😀

  Tack på förhand, Amanda
  Amanda
 • Hej Amanda!
  Det finns ganska många växter som säkert skulle klara detta läge. Lite sol går bra för de flesta. Ampellilja, linspeperomia och linspilea, lyktranka, porslinsblomma eller bladkaktusar. Kan du hänga dem så att katten inte kommer åt dem så är gullranka i olika sorter en fantastisk växt. Dock kan den ha lite irriterande växtsaft om katterna äter mycket. Mina katter har aldrig ätit på denna växt trots att jag har många gullrankor.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Undrar om det går att ha en blyblomma i ett fönster med bara förmiddagssol?                Den är annars en fantastisk växt som ger långa rankor med vackra blå blommor som jag sett på en restaurang i Malmö men då i ett rum med flera fönster åt olika väderstreck och den läcker inte någon kladdig vätska när blommorna faller av.
  LENA Ö HULANDER
 • Hej Lena!
  Tack för din fråga! Visst är blyblomma en vacker växt under sommarhalvåret, men under vinterförvaringen så får du räkna med att den blir torr och vissen och tappar blad. Under vintervilan så ska du placera den ljust och helst lite svalare. Till våren så klipper du ned plantan ganska hårt med en sax och sekatör samtidigt som du planterar om den och tar fram i värmen. Det är alltså knappast en växt som du har som prydnad inomhus under vintern, även om den går att övervintra. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag är sugen på att låta en klätterväxt växa upp på min inomhusvägg. Väggen är stor och ramar in ett litet fönster mot norr och ligger i vinkel med stora fönster mot väster. Jag har tänkt på murgröna, skulle det passa eller finns det något annat bra alternativ? Jag vill inte att det ska bli påverkan på väggen heller. (Såg att ni tipsade om porslinsblomma till någon annan men jag har en sån som inte verkar trivas överdrivet bra i det rummet, den kanske måste närmare fönster för mer ljus iofs.)
  Emelie
 • Hej,
  Murgröna kan absolut fungera men den kan dock vara känslig för den torra inomhusluften som i sin tur kan leda till angrepp av spinn. Dvärgcissus däremot är en tålig klättrande växt så länge som den får en jämn fuktighet i jorden. Även gullranka kan trivas bra kring fönstret.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.