Klätterväxt

Hej! Jag är på jakt efter en klätterväxt till vår pergola längst altanen som är ca 3 meter hög och 8 meter bred i söderläge. Vi bor i zon 2. Klätterväxten kommer att planteras i 4 större och isolerade krukor. Allra helst vill jag ha en taggfri klätterros med lång blomning. Har ni något tips på arter som skulle passa hos oss? Är även intresserad av tips på andra klätterväxter som blommar. Måste vara giftfria då vi har barn och gärna snabbväxande. Amanda

Kommentarer

 • Hej Amanda,
  En vacker ros som stämmer in på dina önskemål är en Gammaldags buskros med sortnamn 'ZÉPHIRINE DROUHIN'
  Trots att den är en buskros används den även som en klätterros då den blir närmare 3 meter i höjd. En annan snabbväxande klätterväxter är tex humle eller olika sorters klematis (när de väl rotat sig).

  Lycka till med planteringen och glad påsk!


  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej och tack för svar!
  När du skriver att rosen kan bli 3 meter hög så kommer den ju att klättra upp bra i spaljén, men sen är ju pergolan 8 meter lång så skulle behöva att den växte 4 meter till i sidled för att täcka taket. Gör den det eller stannar den vid 3 meter? Hur snabbt växer den?

  Har även kikar lite på bokharbinda silverregn men undrar om de går bra att plantera i kruka?

  Mvh
  Amanda
  Amanda
 • Hej Amanda,
  Rosen kommer även att täcka sidorna men om det är 4 meter i sidled bör du plantera åtminstone 3 st rosor. Det kommer dock ta ett par säsonger innan de når maximal höjd. Det är viktigt att du gödslar och jordförbättrar (lägg naturgödsel ovanifrån på jordytan) varje vår. Bokharabinda och blåregn kan också odlas i kruka.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.