Till senaste kommentaren

Klätterväxter i kruka på altan

Hej!

Vi har satt upp två spaljéer på var sida av vår altan där vi tänkt att platsbygga två planteringslådor som vi ska odla klätterväxter i som ska klättra upp på spaljén. Så jag undrar:

Hur stor planteringslåda behöver växterna för att klara sig? Lådan kommer bli ca: 3 meter lång men hur hög och bred måste vi ha den för att klätterväxterna ska trivas?

Vilka klätterväxter rekommenderar ni till spaljéer? Altanen ligger i söderläge och planteringslådorna kommer att hamna på var sin sida av altanen så blir en del skugga för dem med. Vi vill gärna ha något som växer ganska snabbt och ser fint ut på en spaljé.

Tacksam för svar 😀
Amanda Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Amanda!

  Växterna behöver ett jorddjup på minst 50 cm, men gärna mera. Lådan bör vara minst lika bred. Tänk även på att du måste få plats med isolering om plantorna ska övervintra i lådorna. Man kan använda isoleringsskivor av frigolit som man köper i bygghandeln och isolera med på insidan, men tänk på att de stjäl en hel del utrymme - alltså måste lådorna vara ännu större.

  Småblommiga klematissorter, som t ex alpklematis eller skogsklematis, skulle trivas bra i dina lådor. Kanske även klätterhortensia eller murgröna. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej och tack för svar! Kan man blanda t.ex. murgröna och alpklematis så man både får något som är vintergrönt och blommar eller trivs inte växterna tillsammans?

  Finns det några andra sorter som är fina även på vintern förutom murgröna?

  Mvh
  Amanda
  Amanda
 • Hej Amanda!

  Vintergröna klätterväxter är ganska ovanligt och det finns inte många varianter att välja på. Dessutom är de betydligt känsligare för vintrarna än sådana som tappar bladen. Det finns en sort som heter klätterbenved också, som man eventuellt kan tänka sig om ni kan hitta plantor av den.

  Jag skulle inte blanda vintergrönt och klematis då det försvårar beskärning och skötsel. Dessutom brukar oftast en sort vara konkurrenskraftigare än den andra och de brukar börja konkurrera ut varandra. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.