Klematis

Vår nya Princess Daisy vissnar, ser ut som om något ätit på bladen också. Inte sett några larver från klematisstekeln där, som härjat på andra klematisar vi har. 

Pia

Kommentarer

 • Hej Pia!

  Det ser ut som att din planta drabbats av det som brukar kallas för vissnesjuka eller vissnesymptom. Det är ett fenomen som kan ha flera olika orsaker och är ganska vanligt hos just klematis. Det brukar yttra sig genom att relativt nyplanterade plantor som för övrigt är i god tillväxt till synes oförklarligt helt plötsligt vissnar ihop. Det beror i dessa fall vanligen på en obalans mellan rotsystemets storlek och resten av plantan. Rotsystemet hinner helt enkelt inte växa till i samma takt som resten av plantan och rätt vad det är så finns det inte tillräckligt med vatten och näring för plantan för att kunna fortsätta växa. Det finns inget man kan göra för att komma till rätta med detta. I bästa fall så repar sig plantan så småningom. Det är bara att hålla tummarna. I annat fall får du byta ut plantan mot en ny. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt och informativt svar! Så tråkigt om det är detta som hänt! Klematisen planterades i slutet av maj månad efter konstens alla regler och förslag från Blomsterlandets försäljare att köpa rosjord att blanda upp med en vanlig trädgårdsjord vid planteringen. Klematisen var också dyrare än de andra två vi köpte vid samma tillfälle. Kan det finnas någon garanti tro?
  Pia
 • Hej Pia!

  Vi kan inte bedöma garantiärenden så här via frågeforumet, men om du kontaktar butiken där du handlade så hjälper de dig. Du har ett års växtgaranti på de flesta plantskoleväxter och du kan läsa mer om garantin här:

  Köpvillkor och växtgaranti

  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Då ska jag kolla upp det.
  Trevlig helg! 😀
  Pia
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.