Till senaste kommentaren

Varför blir bladen klibbiga på plommonträd?

Jag har ett plommonträd där bladen blivit klibbiga och rullat ihop sig. Vad kan detta bero på?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • På plommonträd kan det vara någon sorts bladlöss på undersidan av bladen om du rullar ut dem. Det finns inte så mycket att göra om angreppet gått långt, då du inte vill spruta med några gifter på sånt du ska äta. Pröva att spola av trädet upprepade gånger med vattenslang med hård stråle. Träden klarar att fortsätta växa även om de får mindre angrepp av ohyra.

  Du kan läsa mer om ohyra och bekämpning här:
  Ohyra på växter - allmänt ​​​
  Ohyra på växter - behandling av insektsangrepp​​​
  Blomsterlandet
 • Hej! Mitt plommonträd blommar superfint och det kommer massa kart. Sedan ramlar dom av och bladen blir krulliga och även klibbiga. Det är nog ett lusangrepp, men finns det även andra trädgårdsskurkar iblandade här? På en av bilderna ses en liten larv och ägg. Vad kan det vara och hur kan jag hjälpa trädet? 
  Malin
 • Hej Malin,
  Tack för frågor och bilder. Bladlössen, pudrad plommonbladlus som du har fått ett angrepp av på trädets blad behandlas med paraffinolja på våren mot äggena och på sommaren med såpaspray. Det är viktigt att du får bort djuren då de dels hämmar skottens tillväxt men främst då deras söta och kladdiga avsöndring blir grogrund för sotdaggsvampr på frukterna. Den lilla larven kan jag inte artbestämma då det varken ser ut som plommonvecklare eller stekeln. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tusen tack för bra svar. Jag har börjat behandla och det ser bättre ut, men all kart gulnar och ramlar av precis som vanligt. Dom blir gulbruna och trillar av. Är det på grund av sotdaggsvamp som du skrev om eller är det något annat? Se bilder. Det inuti verkar vara den pyttelilla kärnan. Trodde det var en larv först men har kollat i flera och det rör sig inte…
  malin
 • Hej Malin!
  Behandlingen får du se på ett mer långsiktigt plan - och inför kommande säsonger måste den sättas in på ett mycket tidigt stadium, för att hinna få tillräcklig effekt. Dessutom spelar säkert torkan in, just i år. Alla sorters fruktträd fäller mycket stora andelar av karten just nu, då de blivit så stressade i det varma och torra vädret som vi haft under försommaren. Fortsätt behandlingen som du påbörjat och ha lite tålamod, då ska du se att det blir ännu bättre till ett annat år.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.