Till senaste kommentaren

Vad är det för konstiga "fläckar" på gräsmattan?

Bor i Borlänge och efter en sträng vinter med ca 45-50 cm snö på gräsmattan så börjar gräset komma fram. Dock har det uppstått runda ljusa "fläckar" på gräsmattan. Har krafsat lite försiktigt på fläckarna och gräset verkar ha dött, se bilder. Gräsmattan är anlagd förra året och sådd på tunt lager matjord med mycket lera under. Gränsar mot ett skogsområde så det är relativt få soltimmar under sommaren. I höstas vid sista klippningen var allt normalt.
Vad kan detta bero på?
Hur kan man åtgärda problemet?

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Det är snömögel som satt sig i gräset. Snömögel gillar fukt och en kall vinter med snö som ligger kvar länge är det ganska vanligt att man råkar ut för det.

  Räfsa gärna bort det synliga försiktigt med en räfsa som har flata pinnar och släng i brännbart eller hushållssoporna (och inte i komposten). Det brukar ge med sig när gräset tar fart och börjar växa igen och det är troligt att det behövs stödsås nya frön. Gödsla ett par gånger under säsongen och på hösten är det bra att ge ett ​höstgödsel​​​ som är kvävefattigt och som hjälper mattan ner i vila samtidigt som det stärker motståndskraften. Det är också bra att ta bort så mycket som möjligt av löv från gräset inför vintern och att ge mattan en sista klippning när det är en dygnsmedeltemperatur på omkring 5-6 grader för att undvika att långa strån bidrar till att hålla kvar fukt.

  Du skriver att det är lerigt inunder ett ganska tunt lager med ny jord och det kan vara så att det här kan spela en roll även framgent. Men det kan också höra till det som du beskriver som en bister vinter. Även i landets allra sydligaste delar har många växter tagit stryk på olika sätt den här vintern.

  Jag håller tummarna för att du inte ska råka ut för detta även nästa vinter.
  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.