Korgformad krona eller ej

Hej ! Dags att beskära mitt äppelträd som planterades i höstas. Har ungefär förstått principen för beskärning genom att titta på era tips. Men så sa någon att man kunde beskära i korgform och ta bort huvudstammen och låta trädet få en bred krona . Finns nackdelar med denna metod eller är det bara en utseendefråga? Blev lite förbryllad ... Så här ser trädet ut och jag tror kanske att jag skulle beskurit det i våras ... 
Anna Hahne Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna!
  Etableringsbeskärning av yngre träd gör du tidigare på våren (mars-maj). Om du beskär trädet nu under JAS-perioden (juli-september) så hämmar du ny tillväxt. En beskärning under våren stimulerar ny tillväxt. På unga träd (där du vill ha mera tillväxt - trädet ska ju bli större), så beskär du under våren, så om du inte gjort det ännu i år så bör du vänta till nästa vår. Hur trädet ska utformas finns det olika "skolor" för och det är mer en fråga om hur du vill att ditt framtida träd ska se ut. Ingen nackdel med korgformen - den var mycket vanlig förr i tiden, men har lite glömts bort i takt med att folk inte är lika kunniga inom beskärningsteknik längre.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan !
  Tack snälla för snabbt svar och bra råd . Då får jag avvakta tills i vår . Så har jag lite tid över att fundera på hur jag vill ha trädet  och lära mig lite mer  om beskärning. Känns dock ganska svårt ... Våra äldre äppelträd har vår " trädgårdsmästare" älgen " beskurit". Det blev kanske inte riktig som vi tänkt oss .
  Bästa hälsningar
  Anna 

  Anna Hahne
 • Det finns mycket att tänka på kring detta med beskärning. Jag rekommenderar en kurs i beskärning, kanske i kombination med en bra bok inom ämnet. Undvik att läsa allt för mycket på nätet då man nästan blir mer "snurrig" av alla förståsigpåare och självutnämnda experter ;-)
  Trevlig sommar!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Ha ha så sant , lätt att bli snurrig av allt som finns kring detta på nätet .
  Fick lite oväntad " beskärningshjälp" av rådjuren idag ...alla äpplen rök men tyvärr också en del grentoppar.
  Jättebra idé med kurs i beskärning 😀 Ska se om det finns någon i närheten .
  Tack, önskar dig en fin sommar också !
  Anna Hahne

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.