Till senaste kommentaren

Varför spricker barken på körsbärsträdet?

Hej!
Jag har en körsbärsträd som är ca 15 år gammal. Vi flyttade in förra året.Trädet blommade och gav bra med frukt. I år blommade den, men vi fick mycket få körsbär. Trädets bladen fick massage prickar, gulnade och fällde för tidigt. Just nu har den knappast någon blad (bor i zon 4).
Jag har läst att det är en svamp. Har samlat alla blad och beskurit den för att få kronan att bli luftigare. Idag upptäckte att stammen är full med sprickor, tänkte först att det ät so en äldre träd såg ut. Men jag även hittade en 12 cm djupare spricka, som även är ljusbrun, porös och mjuk. Ser ut som röta.
Går det att rädda trädet?
Marisha

Kommentarer

 • Hej Marisha, tack för din fråga. Kan du vänligen skicka någon bild så blir frågan lättare att svara på. Ha en fin dag!

  Josefin Lundgren
 • Absolut! Jag kan ta en bild på hela trädet imorgon och lite mer från stamen runt om.
  Marisha
 • Hej!
  Vet ej om du fick bilden innan. Här kommer igen 

  Marisha
 • Hej Marisha,
  Så bra att du beskurit trädet och samlat upp bladen för att minimera fortsatt svampangrepp. Att barken spricker på plommonträdet kan bero på att det växer på gränsen till sin härdighet och därför får dessa köldsprickor orsakade av kyla på vintern. Det är tyvärr inte mycket du kan göra åt det utan fortsätt att ta hand om trädet som du gjort så hoppas jag ändå att det ger frukt under många år framöver. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket för svaret!
  Marisha
 • Har ett Japanskt körsbärsträd och har fått sprickor, vid troligt, ympstället. Vad gör jag? Kan jag fylla håligheten med ren bivax, vilket jag har god tillgång av? Skall jag Linda gasbinda?

  magnus
 • Hej Magnus!
  Det bästa du kan göra är att lämna sprickan precis som den är. Den kommer förhoppningsvis att läka ihop natruligt med tiden, och du hjälper inte trädet genom att försöka pensla på något på såret - tvärt om riskerar du att kapsla in sjukdomar. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.