Körsbärsträd

Hej. Har ett körsbärsträd från er, införskaffades i början av april då det planterades i vår trädgård. Har senaste veckan sett kåda på några ställen på en av grenarna, blir på fler och fler ställen och där det började komma kåda så har hela grenens blad dött. Vad är det som händer? Något jag kan göra för att rädda trädet?
Mikaela Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mikaela!
  Det låter som att ditt träd drabbats av det som kallas för gummiflöde. Det kan vara en reaktion på flera olika saker, till exempel för kall växtplats, frost eller för kraftig beskärning. Med tanke på alla kalla nätter vi haft nu i maj så skulle jag gissa på att det är nattfrosten som påverkat trädet. Inte så mycket du kan göra just nu annat än att avvakta och se hur trädet utvecklas. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Kan grenarna repa sig tills nästa år?
  Mikaela
 • Hej igen!
  Ja, möjligtvis. Det kan vara så att bara bladen tagit skada, men att nya växer ut efter ett tag. Det är bara att avvakta och se hur trädet utvecklas. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, jag har planterat ett dvärgplommonträd Opal förra året. Jag beskar det efter rekomendationen - behåll ca 5 grenar på varje våning. Jag tog bort kanske 4 grenar i höstas. Trädet har utvecklats mycket bra, grenarna har vuxit en hel del och det bär på många plommon. För någon tid sedan (i maj?) har jag lagt på lite biokol på ytan runt trädet. Trädet har nu gummiflöde från flera ställen längst ner på stammen. Både bärnstensfärgat och vitgult. Bladen har små hål och jag plockade bort alla gulnade blad för 3 dagar sedan. Inga fler behövde jag plocka idag. Vad har hänt? Kommer jag att förlora trädet? Ska jag ta bort kådan och smeta på ympsalva (som jag har läst)? Ska jag offra de plommon som håller på att mogna nu och ta bort dem? Är dvärgträd mer benägna för sjukdomar?
  Tacksam för råd
  Julia
  Tacksam för råd!
  Julia
  Julia Kramar Hammarlund
 • Hej Julia,
  Gummiflöde kan ett träd få om det har varit utsatt för en kraftig beskärning eller om markförhållandena är mindre goda tex ojämn vattning eller tillgång till näring. Försök att hålla en god balans mellan just vatten och näring samt var återhållsam med beskärning så hoppas jag att trädet nästa år inte utsöndrar vätskan. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Jag har:
  *inte har beskurit trädet
  *planterat det i rikligt med ny jord+kogödsel
  *vattnat dagligen.
  ​Hur länge räcker garantin när man köpt växter hos blomsterlandet? Det finns en död gren där inget växer förutom ett litet blad längst ner. Kan man beskära den grenen? 


  Mikaela
 • Hej igen,
  Gummiflödet kan vara en reaktion på uppbyggnadsbeskärningen som gjordes förra hösten. Men det behöver inte vara någon fara för trädet utan en normal reaktion för ett träd som har kraftig savstigning. Förhoppningsvis behöver du inte beskära trädet något mer framöver förutom att ta bort grenar som är döda. Det är bra att du sköter om trädet och förser det både med kogödsel och bevattning.

  Nedan finns information om Blomsterlandets garanti och köpvillkor:
  VÄXTGARANTI FÖR TRÄDGÅRDSVÄXTER
  Garantin gäller för fleråriga prydnadsväxter, såsom träd, buskar, häckplantor, klätterväxter, barrväxter, rosor, fruktträd och bärbuskar.

  Vår garanti innebär att du som kund skall erhålla en felfri växt som uppfyller de krav på sundhet, kvalitet och sortäkthet som branschens riktlinjer föreskriver. Om du som kund är missnöjd en planterad växt trots att du följt zon- och skötselanvisningar har du rätt att erhålla en ny växt. Garantin gäller även sortäkthet.

  OBS! Kontakta alltid oss innan du tar upp växten från växtplatsen.
  Mer om skötselråd, planteringstips, etc. hittar du i våra broschyrer, i vår växtkatalog eller här på vår hemsida.

  Reklamationsanvisningar
  Spara kvittot eller inköpsfakturan – dessa gäller som garantisedel. Låt växten stå kvar på växtplatsen tills du rådgjort med oss. Vid reklamation ska inköpskvittot uppvisas.

  Garantins varaktighet
  Växtgarantin gäller ett år från inköpsdagen för vedartade, fleråriga utomhusväxter (gäller ej perenner).


  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej jag återkommer igen ang denna tråd.
  1. Gummiflödet kan bero OCKSÅ på tät bladväxt . Mitt träd har det och några smala grenar pekar inåt kronan. KAN JAG TA bort dem trots gummiflödet? NU ELLER I HÖST?
  2.Kan jag TA BORT savdropparna och SMETA PÅ YMPPASTA som det rekommenderas i någon tråd?
  3. Trädet har HAGELSKOTTSSJUKA
  och många gulnande blad har jag tagit bort. HUR SKA JAG BEHANDLA TRÄDET? FINNS DET BESPRUTNINSMEDEL OCH NÄR SKA MAN I SÅ FALL GÖRA BESPRUTNINGEN?
  Tacksam för svar !
  Julia
  Julia Kramar Hammarlund
 • Hej Julia!
  Tack för dina frågor! Jag försöker svar på en i taget här nedan:
  1. Vad är det för källa på att gummiflöde beror på tät bladväxt? Enligt den litteratur som är dominerande inom växtskydd så anges bara de orsaker som angivits ovan (kall växtplats, frost, dåliga markförhållanden, kraftig beskärning eller ojämn tillväxt). Du kan inte komma till rätta med gummiflödet genom att beskära mera nu, men om du har grenar som växer helt fel (t ex inåt i kronan) så går det bra att ta bort dessa nu, trots allt.
  2. Ympvax kommer inte att hjälpa situationen. Det enda du kan göra är att försöka motverka ovan nämnda orsaker.
  3. Visst låter det som att trädet har hagelskottssjuka. Den finns hos mer eller mindre alla plommonträd och ger dessa små hål i bladen. Hålen påverkar inte trädets utveckling i någon större grad. Sjukdomen blir alltid värre i fuktiga lägen och under fuktiga somrar (som denna). Det enda du kan göra för att motverka sjukdomen är att plantera trädet på en varm och öppen plats samt försöka hålla kronan gles och luftig.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för ett snabbt svar! Det har blivit lite klarare. Googlar man, hittar man mycket och allt behöver inte stämma. Därför kollar jag med experterna så här. 👍 
  Julia
  Julia Kramar Hammarlund
 • Man ska VERKLIGEN INTE tro på alla svar som man hittar på Google och i diverse trädgårdsgrupper och forum. Det gäller att vara källkritisk och fundera över var informationen kommer ifrån. Bra där 👍 Ha nu en trevlig kväll 😀
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, försöker komma 'till botten' med problemet. Har grävt runt stammen då gummiflödet kommer också vid marknivån så för att se om jag har planterat trädet för djupt. Väl kanske har trädet sjunkit lite in i jorden. Men jag hittade även en massa små gula (ägg?) som går att klämma sönder. VAD KAN DET VARA? Ska jag gräva ut trädet och sätta på en jordkulle? Eller ska jag byta plats? Trädet står luftigt i full sol.
  Hoppas på ännu ett klargörande
  Julia

  Julia Kramar Hammarlund
 • Hej Julia!

  Det du har hittar är de näringskulor (alltså långtidsverkande gödsel) som är iblandade i jorden som trädet stod i när det köptes. I vissa jordar som du köper finns det också sådana näringskulor.

   Det viktiga när du planterar trädet är att förädlingsstället (knölen längst ned på stammen) aldrig får hamna under jordytan. Se till att planteringsgropen är väldränerad och att du har en lucker och fin jord att plantera i. En aningen upphöjd plantering är ofta att föredra. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.