Krokig tall

Hej, jag har en gräsmatta som jag skulle vilja liva upp med ett träd i lite mindre storlek. Drömmen skulle vara en tall med mycket karaktär. Med det menar jag ett krokigt växtsätt och gärna lutad. Bor på Öland och vi har en del tallar här och där, de flesta är ju höga och ståtliga men här och där står det också krokiga och mycket kortare tallar. Jag antar att dessa krokiga tallar på något sätt har blivit störda under sin växt men går detta att återskapa och hur skulle man i så fall gå till väga? Finns det någon sort som är mer lämpad?

Jag bifogar bilder som visar på vad jag är ute efter.

David

Kommentarer

 • Hej David, tack för ditt inlägg!

  De har mycket karaktär och precis som du skriver så har de haft det tufft. Oftast näringsbrist i kombination med blåsta och utsatta lägen. Martallar kallas det med ett samlingsord.

  Vanligast om man vill försöka få en liknande är att man väljer någon lägre bergtall som exempelvis balkanbergtallen, Pinus mugo var. pumilio. Större plantskolor har ibland tallar med lite bonsaiaktig form på, som är äldre - ofta är de beställningsvaror.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tusen tack för svar! Jamen där ser man, martall, man lär sig nytt hela tiden.

  Jag har tittat runt lite på Balkanbergtall och har några funderingar. På de flesta bilder ser den väldigt buskig ut, jag antar för att de flesta formklipper dom hårt så att den aldrig får chans att växa på höjden. Även om jag inte vill ha en spikrak tall på 30m så vill jag ju ändå att den ska påminna mer om ett träd än en buske, den får gärna bli ca 5-6 meter. Om jag då låter Balkanbergstallen växa lite på höjden innan den klipps kommer jag då få höjd på den?
  david
 • Hej igen David,
  Det stämmer att den kommer växa på höjden om du låter bli att toppa tallen. Men du kan även stamma upp den dvs skära bort de nedersta grenarna och på så vis göra om busken till ett träd. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.