Till senaste kommentaren

Varför blir bladen på papegojblomman krusiga?

HejJag har en papegojblomma hemma som verkar trivas, den kommer regelbundet med nya blad, står under en växtlampa och får vatten ca en gång i veckan. Men dom senaste veckorna så har vissa av bladen börjat rulla ihop sig och fått en krusig ojämn yta. Har ni någon tanke vad detta beror på? 

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Att papegojblomman och andra växter rullar i hop bladen kan bero på flera orsaker. Vanligast är ojämnhet i vattenupptagen som inte måste vara kopplat till hur man vattnar. Det händer ofta växter som inte planterats om på ett tag och där det kan vara en större jordvolym som behövs för att växten ska kunna hushålla med vattnet på ett bättre sätt.

  Det kan också röra sig om näringsbrist, men det brukar ge lite bleka eller gula strimmor. En omplantering kan lösa även detta. Ytterligare en vanlig orsak till att blad rullar ihop sig är temperaturskillnader, men eftersom den står inomhus känns det som att detta kan uteslutas i det här fallet såvida du inte tar in och ut den dag/kväll.

  Bladlöss och annan ohyra som suger näring kan också få blad att rulla ihop sig, så kolla att det inte sitter några små snyltgäster inuti - men jag tycker inte att det ser ut som det på bilderna. Börja med att kolla om den har ohyra och sedan om det är mycket rötter synliga runt rotklumpen i krukan - plantera i sådana fall om den i en liten större kruka med vanlig blomjord eller medelhavsjord.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.